Áder a bevándorlásról: Közös európai megoldás kell

Áder János magyar és Borut Pahor szlovén köztársasági elnök találkozójának középpontjában a bevándorlás állt.

Markovics Péter
2015. 09. 03. 19:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Borut Pahor szlovén államfőt fogadta csütörtökön Áder János köztársasági elnök, aki egyebek mellett a migrációs helyzetről tanácskozott kollégájával a Sándor-palotában. Találkozójuk után Áder János kiemelte, hogy az emberekről még a tél beállta előtt gondoskodni kell, ugyanakkor az embercsempészet miatt bűnügyi, továbbá a terrorveszély miatt nemzetbiztonsági gondokat is felvet a kialakult helyzet.

A humanitárius probléma gyors és hatékony megoldásának kezelésére utalva a magyar államfő felvetette szlovén partnerének, hogy fontolja meg, országa támogatná-e közös uniós pénzügyi alap létrehozását a menekülttáborok létesítésére azokban az országokban, amelyek elsőként nyújtanak biztonságot a migránsoknak. Hozzátette, ebben akár az ENSZ menekültügyi szervezetei, az Egyesült Államok és a gazdag arab országok is részt vehetnének.

„Be kellene fejezni az ötletelést” – hangsúlyozta. Szerinte a kvótarendszer nem kínál megoldást, a feladat rövidtávon a bevándorlás megállítása az EU határainál. Magyarország szándéka egyértelmű: közös európai megoldás kell, és ezért lobbizik már hónapok óta a miniszterelnök – fűzte hozzá.

Borut Pahor hangsúlyozta: a 2008-as gazdasági válságot is sikerült európai intézkedésekkel leküzdeni, és most is közös erőfeszítésekre van szükség. Nem lehet egyetlen országra hárítani a terhet, de az sem lehetséges, hogy a 28 tagállamnak 28 különböző megoldása legyen a helyzetre – mondta. Hozzátette: emberekről van szó, akik háború elől menekülnek, és gondoskodni kell róluk; közös felelősségvállalásra van szükség rövid- és hosszú távon is.

Borut Pahor a tájékoztató után katonai tiszteletadás mellett megkoszorúzta a Magyar Hősök Emlékkövét a Hősök terén, majd Áder János társaságában megtekintették a Műcsarnok Mesterek és mestereik című szlovén kortárs festészetet bemutató tárlatát.

Ksenija Škrilec szlovén nagykövet asszony a kurátori tárlatvezetésen elmondta, többéves szervezés és számos nehézség előzte meg a ljubljanai várban látható magyar, valamint a budapesti kiállítóhelyen megrendezett szlovén tematikájú tárlatot, amelynek létrejöttét Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke és Lázár Beáta, a szlovéniai Galéria-Múzeum Lendva igazgatója segítette elő.

Szegő György, a Műcsarnok igazgatója elmondta, az államfők látogatásával megvalósulni látszik az a cél, hogy jó szomszédokként ismerjük meg egymás kultúráját. Emlékeztetett arra, a Műcsarnok régi hagyománya, hogy a magyar és szlovén művészeknek lehetőséget adjon az összevetésre, amelyet szűkebb térségünk, akár a nagyvilág bemutatása jelent.

Szlovén kapcsolat címmel és a két államfő védnöksége alatt a Műcsarnok négy kiállítást nyitott meg augusztusban. A szlovén festészetet bemutató tárlathoz Aquila János, Zala György és Joze Plecnik tárlata társul.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.