Balog Zoltán: Humanitárius katasztrófát sikerült megakadályozni

A miniszter köszönetet mondott a komoly, megerőltető szolgálatot végző rendőrök munkájáért.

MTI
2015. 09. 16. 10:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Balog Zoltán elmondta, hogy a rendvédelmi szervek feladata a határ védelme mellett a segélyszervezetekkel, a gyermekvédelemmel, az egészségüggyel együttműködve megvédeni és ellátni azokat, akik menedéket kérnek.

A kormány döntött arról, hogy 200 millió forinttal támogatja azt a három humanitárius szervezetet – a Magyar Vöröskeresztet, az Ökumenikus Segélyszervezetet és a Magyar Máltai Szeretetszolgálatot –, amelyek segítik Magyarországon, valamint – testvérszervezeteikkel együtt a szerb oldalon – a migránsok ellátását – közölte a miniszter.

Balog Zoltán köszönetet mondott a komoly, megerőltető szolgálatot végző rendőrök munkájáért, amely fokozott pszichikai terhelést is jelent. A miniszter közölte, azoknak a migránsoknak, akik regisztrálnak és kérik menekültstátuszba vételüket, egy évig ingyenes egészségügyi ellátás jár, ez komoly feladatot ró a mentőszolgálatra és elsősorban a szegedi klinikákra. A tárcavezető hozzátette, a menedékkérelmet benyújtó családok gyermekeit minden olyan ellátás és szolgáltatás megilleti, amely a magyar kiskorúakat is.

A politikus hangsúlyozta, külön feladatot jelent a kísérő nélküli kiskorúak elhelyezése. Idén mintegy 8600-an – szinte kivétel nélkül fiúk – érkeztek Magyarországra, többségükben Afganisztánból, közülük 3800 gyermek. Jelenleg két befogadóállomáson – Fóton, illetve Hódmezővásárhelyen – negyven olyan fiatalkorú tartózkodik, akivel nem érkezett felnőtt családtag. Tavaly a kísérő nélküli kiskorúak közül 51 gyermek került nevelőszülőköz – tudatta a miniszter.

Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár kifejtette, július elejétől a három most támogatott szervezet mellett a Karitatív Tanács három másik tagja – a Katolikus Karitász, a Református Segélyszervet és a Baptista Szeretetszolgálat – is részt vesz a migránsok ellátásában. Ezek a szervezetek nemcsak a határnál, a pályaudvarokon, hanem a gyermekvédelmi intézményekben is folyamatosan végezték munkájukat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.