Brutális gyógyszerkartell: 2,5 milliárdra büntetett a GVH

Az árrögzítés és a piacfelosztás a legdurvább versenyjogsértés, amit el lehet követni.

SzE
2015. 09. 15. 11:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Évente ötmilliárd forint értékben írt ki gyorsított meghívásos közbeszerzési eljárást a Fővárosi Önkormányzathoz tartozó tizenkét kórház számára a Budapesti Egészségközpont Zrt., még 2011 novemberében. A gyógyszerek és infúziós oldatok szállítására vonatkozó pályázatban külső szakértőként vett részt a jelenleg végelszámolás alatt álló PharmAudit Kft., amely tulajdonképpen a kiírásra jelentkező gyógyszernagykerek összejátszását szervezte meg a Mezadin Piackutató és Marketing-kommunikációs Kft. segítségével.A most megbüntetett gyógyszernagykerek – az Euromedic-Pharma Gyógyszernagykereskedelmi Zrt., a Hungaropharma Zrt.és a Teva Gyógyszergyár Zrt. – a pályázati kiírás módosítását közösen érték el úgy, hogy annak feltételeit csak ők teljesíthessék, emiatt pedig a keretmegállapodásos közbeszerzési eljáráson csak ők tudtak indulni. A GVH azért csapott le, mert bizonyítható volt, hogy a kiírást a nagykerek érdekei szerint hajtották végre.A feltárt háttér-megállapodás tulajdonképpen azt eredményezte, hogy a kartelltagok a többi potenciális pályázót, így más gyógyszergyárakat távol tudták tartani a tendertől, a PharmAudit Kft. koordinálásával pedig fel tudták osztani egymás között a tizenkét fővárosi kórház számára kiírt pályázatban meghatározott 919 hatóanyagot annak érdekében, hogy mindannyian az általuk megfelelőnek tartott arányban legyenek a tender nyertesei.A versenyhivatal úgy ítélte meg, hogy a három gyógyszernagyker, valamint a két tanácsadó vállalat a gazdasági verseny korlátozásával komplex és folyamatos jogsértést követett el a közbeszerzésen, hiszen eleve befolyásolták a közbeszerzési kiírást, az ajánlati áraikat egymásra tekintettel határozták meg még ajánlatuk benyújtása előtt. Mindezért a három gyógyszernagyker egyenként csaknem 800 millió forintos, a Medazin 66 milliós, a végelszámolás alatt álló PharmAudit pedig 12 ezer forintos büntetést kapott.Maga a versenyfelügyeleti eljárás azt követően indult, hogy a versenyhivatal 2013 tavaszán előzetes értesítés nélkül, rajtaütésszerűen tartott helyszíni vizsgálatot a kartelltagok székhelyén és telephelyén. A hatóság az ekkor birtokba vett okiratokat használta fel bizonyítékként, amit tanúvallomásokkal – köztük védett tanúkéval –, mobiltelefon-cellainformációkkal és egyéb dokumentumokkal egészített ki. Az árrögzítés és a piacfelosztás, a közbeszerzési kartellek a legsúlyosabb versenyjogsértésnek minősül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.