Colleen Bell: Magyarországnak joga van megvédeni határait

Az amerikai nagykövet szerint a továbbiakban is alkalmazhatják a kitiltást mint eszközt.

MTI
2015. 09. 30. 8:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyköveti felkérésekor tudta, hogy fontos helyre érkezik és bonyolult ügyekkel is foglalkoznia kell – mondta az Origónak adott interjújában az Egyesült Államok budapesti nagykövete. „Megértjük, hogy Magyarországnak szuverén államként joga van megvédeni a határait” – jelentette ki Colleen Bell, aki nem tárgyalt a menekültkérdésről Orbán Viktor miniszterelnökkel személyesen, viszont több kormánytaggal igen, köztük Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel. Technikai segítséget és információt ajánlott a kormánynak, hogy könnyebben meg tudjon birkózni a logisztikai és humanitárius nehézségekkel, emellett közvetlen segítséget nyújtottak a civilszervezeteknek.

„Az Egyesült Államok nincs abban a helyzetben, hogy megoldást kínáljon, a menekültek és migránsok emberi jogainak betartásáért viszont közbenjárhatunk” – tette hozzá az egykori tévéproducer, aki szerint a menekültellenes retorika egyáltalán nem segít a helyzeten. Colleen Bell úgy véli, hogy ez a retorika nem a magyar emberek többségét képviseli. Elismerte, hogy a nemzetközi médiában egyoldalú tudósítások jelentek meg Magyarországról, szerinte ezt a segítő civilek képével lehetne ellensúlyozni.

„A jövőben is készek vagyunk eszközként használni a kitiltást, ha elegendő bizonyíték gyűlik össze a korrupciós tevékenységre” – ezt már arra a kérdésre válaszolva mondta, hogy javulhatnak-e az amerikai–magyar kapcsolatok Vida Ildikó NAV-elnök lemondása után. Szerinte a már Magyarországon lévő cégek elégedettek, de „néhány jelenlegi és jövőbeni befektetőtől viszont azt hallom, hogy szeretnének kiszámíthatóságot és állandóságot a piacon. Kiegyensúlyozott játékszabályokat akarnak.”

Végezetül elárulta: már az érkezését követő első napon otthon érezte magát Magyarországon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.