Csónakokkal jöhetnek a migránsok Horvátországból

A szakértő szerint a horvátok a Dráván próbálhatják átjuttatni az országukban feltorlódott menekülteket.

Majláth Ronald
2015. 09. 29. 15:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Keddtől lezárják a magyar–horvát határt – közölte tegnap az M1 Beremendről jelentkező tudósítója. A hírt a Belügyminisztérium nem cáfolta, de nem is erősítette meg – írta ma a Magyar Idők. Portálunk szeptember elején Balkán-szakértőket kérdezett arról, hogy melyek lehetnek a migránsok útvonalai – a szakemberek pontosan előrejelezték azt a helyzetet, ami később be is következett. A horvát határnál épülő kerítés befejezésével azonban új helyzet állhat elő, ami alapvetően befolyásolhatja a menekültek vonulási irányát.

Az MNO megkeresésére Bali Lóránt, a Pannon Egyetem Georgikon Karának Horvátország-szakértője elmondta: az új helyzet kapcsán először látni kell, hogy a magyar–horvát határzár ténylegesen működni fog-e úgy, ahogy a szerb határvédelmi kerítés.

Amennyiben ez megfelelő hatékonysággal tartaná vissza a menekülteket, abban az esetben számíthatunk csak arra, hogy áttevődhet a migránsok útvonala. A szakértő emlékeztetett: ezt az útvonalat továbbra is nagyban befolyásolja az, hogy a migránsok minél hamarabb el akarják érni Ausztriát, illetve Németországot.

Bali Lóránt szerint, ha Magyarország kiesne a lehetséges útvonalak közül, akkor Szlovénia lenne a migránsok következő állomása. Az eddigi eseményekből kiindulva pedig Horvátország még rá is segítene. „Szlovénia felé a Zágráb–Zidani Most–Trbovlje irány feltételezhető elsődlegesen, mert ez az a vasútvonal, amelyen keresztül a leggyorsabban lehet eljuttatni embereket a szlovén területekre, másodlagos variációként a Kapronca–Pragersko–Maribor irány merülhet fel” – hangsúlyozta a szakértő. Utóbbi esetben a migrációs nyomás érintheti a szlovén–magyar határt is. Jelenleg egy ideiglenes átmeneti szállás már működik Lendván, amelynek kihasználtsága még csekély.

Hétfőn a horvát–szlovén határ melletti Obrezjében, a migrációs válság miatt összehívott sajtókonferencián Bostjan Sefic, a szlovén belügyminisztérium államtitkára elmondta: Szlovéniának meg kell védenie Európa schengeni határait.

A szakértő szerint nem valószínű, hogy a szlovének oly módon tartóztatnák fel a menekülteket, mint Magyarország, vagyis határvédelmi kerítés használatával. „Azt feltételezem, hogy Szlovénia a schengeni tagsága ellenére megpróbálja majd átengedni a menekülteket az országon” – hangsúlyozta a szakember.

Kérdésünkre, hogy amennyiben Szlovénia nem engedné be a migránsokat, mit kezdhetnek a horvátok a területükön maradt menekültekkel, Bali Lóránt elmondta: mivel a horvát állam eddig szervezetten szállította a migránsokat a magyar határra, ezért könnyen elképzelhető, hogy maguk fogják olyan területekre vinni a menekülteket, ahol azok könnyedén átkelhetnek a zöldhatáron, illetve határfolyókon.

A magyar technikai határzár ellenére ebben az esetben egy több száz fős, a horgosihoz hasonló tömeg feltartóztatása a zöldhatáron rendkívül nehezen lesz kezelhető a természeti környezet sajátosságai miatt. „Kérdésesnek tartom, hogy a magyar hatóságok vállalják-e a konfrontációtól valószínűleg nem mentes beavatkozást a határ védelmében” – hangsúlyozta a szakértő.

A Dráván és a Murán ugyanis több ponton át lehet kelni – emelte ki Bali Lóránt. A folyami sajátosságaiknak köszönhetően olyan gázlók vannak a mederben, amelyek alacsonyabb vízállás vagy vízszintingadozáskor a felszínre kerülnek. Ráadásul még keresgélni sem kellene ezeket a helyeket, hiszen a határfolyókhoz közeli falvakban bármelyik horgász meg tudja mondani, hol találhatók a gázlók vagy olyan pontok, ahol csónakkal biztonságban át lehet kelni a folyón.

 

Mivel eddig kevés csapadék esett, most erre megvan a lehetőség, de télen is át lehet majd jutni a folyón, mert akkor is alacsony a vízszint. „A tömeges átkelés ugyan nehézséget jelent, de ha ezt szervezetten teszik, vízi alkalmatosságokkal, például csónakokkal már könnyen leküzdhetők az akadályok” – tette hozzá a szakember.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.