Jövő pénteken búcsúztatják Czeizel Endrét

Az elhunyt tudóst az Óbudai temető Főnix termében búcsúztatják.

MTI
2015. 09. 04. 16:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az augusztus 10-én hajnalban, életének 81. évében elhunyt tudós orvosi diplomája megszerzése után, 1959-től az Országos Közegészségügyi Intézetben a humángenetikai és teratológiai osztályon a fejlődési rendellenességek okait kutatta, emellett 1973-ig a János-kórház szülészeti osztályának családtervezési tanácsadója volt.1973-ban lett a humángenetikai és teratológiai laboratórium (1984-től osztály) főorvosa és a WHO-együttműködési központ igazgatója. 1996 és 1998 között a Nemzeti Egészségvédelmi Intézet főigazgatójaként dolgozott, onnan ment nyugdíjba. Ezután a Genetikai Ártalmak Társadalmi Megelőzése Alapítvány tudományos igazgatója lett.Czeizel Endre nevéhez több mint 300 angol tudományos közlemény, 29 magyar ismeretterjesztő, valamint 17 tudományos szakkönyv fűződik. 1966-ban az orvostudomány kandidátusa, míg 1978-ban pedig akadémiai doktor lett. A televízióban olyan népszerű, felvilágosító-ismeretterjesztő műsorokat vezetett, mint Az öröklődés titkai, a Születésünk titkai, a Jövőnk titkai, Az élet él és élni akar, a Ki viszi át a szerelmet, a Szexfilm, az AIDS, a Génjeink titkai.Számos más kitüntetés mellett 1995-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét, 2005-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje kitüntetést. 2000-ben az Egyesült Államokban megosztva neki ítélték a Kennedy-díjat, 2002-ben pedig megkapta az amerikai Fejlődési Rendellenességek Megelőzése Bizottságának díját is a magzatvédő vitaminnal kapcsolatos kutatásai miatt. 2011-ben Hazám-díjjal, 2012-ben Radnóti Miklós antirasszista díjjal, 2014-ben Semmelweis-díjjal tüntették ki.A minisztérium Czeizel Endrét a saját halottjának tekinti. A szeptember 11-i búcsúztatáson a gyászoló család a részvétnyilvánítás mellőzését kéri a megemlékezőktől.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.