Magáncsőd: nincs jelentkező

Eddig egyetlenegy adós sem kezdeményezett magáncsőd-eljárást a Magyar Nemzet értesülése szerint.

Horváth Csaba László
2015. 09. 17. 4:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csődvédelemmel járó magáncsődeljárásra tényleges kezdeményezés a mai napig még nem érkezett – közölte lapunk kérdésére az Igazságügyi Minisztérium. A tárca tájékoztatása szerint a kormányhivataloknál felállított területi csődvédelmi szolgálatoknál eddig csupán alig ötszáz érdeklődőnek adtak felvilágosítást, de egyelőre senki nem jelentkezett. De minimális az érdeklődés a program iránt a nagybankoknál is.

A Világgazdaság számolt be arról, hogy a hitelintézetekhez az első két hétben egyetlen kitöltött nyomtatvány sem érkezett be. Mint írták, az UniCredit Banknál és a Budapest Banknál úgy gondolják, talán szeptember második felében kezdeményezhetik az első magáncsődeljárásokat, amelyekben ők lehetnek a főhitelezők. Az OTP Bank is úgy véli, rövid időn belül megszülethetnek az első egyezségek, de a CIB Bank például csak 2016-ra várja az első megállapodások megkötését.

Az érdektelenség azért meglepő, mert korábban a Magyar Nemzeti Bank úgy számolt, hogy a magáncsődvédelem 20-25 ezer családnak jelentene segítséget. A bankszövetség pedig ennél is optimistább volt, úgy látták, 40 ezer potenciális adós választhatja a csődvédelmet.

Ugyanakkor egyes szakértők már korábban azt hangsúlyozták, hogy csak keveseken segíthet a megkésett intézkedés, ráadásul az eljárás bonyolultsága is nehézségeket okoz. Varga István közgazdász például arról beszélt, hogy a magáncsődöt választó adósoknál érezhető életszínvonal-esés következik majd be, s az adósok nem biztos, hogy végül képesek lesznek elfogadni korábbi életük nagymértékű korlátozását. Továbbá az is kérdéses, hogy az intézkedést választók meg fognak-e tudni élni egyáltalán, ugyanis egy olyan háromfős család, amelyben mindenki dolgozik, fejenként a legkisebb öregségi nyugdíj másfélszeresét költheti el szabadon, azaz körülbelül 120 ezer forintot. Ennél nagyobb kiadáshoz a csődbiztos beleegyezése szükséges. Csakhogy a Központi Statisztikai Hivatal tavalyi adatai szerint egy ugyanilyen család esetében közel 220 ezer forint volt a létminimum. A hivatalos adatok alapján tehát nincs kizárva, hogy családok ezrei lesznek képtelenek fedezni alapvető szükségleteiket.

Ismeretes, szeptember elsején lépett hatályba az a jogszabály, amely alapján jelentkezni lehet a családi csődvédelembe. E szerint legalább öt, de legfeljebb hét évig ellenőrzi az adós költekezését a Családi Csődvédelmi Szolgálat által kirendelt vagyonfelügyelő. A törvény célja, hogy olyan adósságrendezési eljárást tegyen lehetővé, ami segít szabályozott keretek között rendezni a fizetési nehézségekkel küszködő magánszemélyek adósságát. Magáncsődvédelmet az az adós kezdeményezhet, akinek van vagyona és törlesztésre fordítható jövedelme, de nem elegendő az adósság törlesztésére. A kérelem feltétele egyebek mellett az, hogy az összes tartozás 2 és 60 millió forint között legyen, ne haladja meg a magánszemély vagyonának dupláját, és legyen legalább egy olyan tartozás, amely három hónapja lejárt, mértéke pedig több mint 500 ezer forint. A csődvédelem alatt az adósnak nem kell számolnia végrehajtási, kényszer-értékesítési és egyéb igényérvényesítésekkel, végrehajtói költségekkel, és kilakoltatástól sem kell tartania.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.