Még remegnek a hidegzuhany után a roma önkormányzatban

Az ORÖ elnöke szerint nem veszítették el a cigány emberek bizalmát. A kormány partnerként tekint rájuk.

MTI
2015. 09. 29. 15:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hegedüs István azt mondta, azért hívott össze sajtótájékoztatót, mert a múlt héten „olyan hírek terjedtek”, hogy a szervezettől a kormány megvonta a bizalmat. Ez az ORÖ-ben igen komoly feszültséget okozott, „a vidéken élő cigány emberek között is (...) labilis állapotot idézett elő” – tette hozzá.

Közölte: a kormány képviselőivel kedden tárgyalást folytattak, amelynek során az derült ki, „hogy a kormány továbbra is stratégiai partnerének tekinti az Országos Roma Önkormányzatot”.

A találkozón a kormány képviseletében jelen volt Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára, Köpeczi-Bócz Tamás európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár, valamint Garai Péter, az EU-fejlesztések végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár – mondta.

A RomNet portál múlt héten írt arról, hogy minden szakmai programra vonatkozó pályázati támogatást elvont a kormány az ORÖ-től, így a várt mintegy tízmilliárdos uniós pályázati pénzek is átkerültek a Türr István Képző és Kutató Intézethez, az Emmi felnőttképzési és módszertani háttérintézetéhez.

Hegedüs István kedden kijelentette: nem gondolják, hogy cigány programok megvalósítása elképzelhető az ORÖ legitimen megválasztott képviselői nélkül, hiszen ők azok, akik „a végeken” találkoznak a legrosszabb helyzetben lévő emberekkel. Az ORÖ készen áll arra, hogy a roma integrációs folyamatokat felgyorsítsa – tette hozzá.

Kérdésekre válaszolva a szervezet vezetője azt mondta, az ORÖ képviselői nem veszítették el a cigány emberek bizalmát, a szervezettől „semmilyen fajta pályázati pénzt nem vettek el”.

Kitért arra: a Magyar Közlönyben valóban megjelentek „bizonyos írások” arra vonatkozóan, hogy kik lesznek egyes felzárkóztatási programok kedvezményezettjei, de biztosan megtalálják a módját, hogy ezekben a programokban aktívan részt vegyen az ORÖ, amely az ellene folyó szabálytalansági eljárások miatt nem lehet a fő kedvezményezettje a programoknak.

Ha ez nem így történik majd, akkor „azt gondolom, a magyarországi cigány társadalom tudja, hogy mi a feladata, és mi a dolga” – fogalmazott. Arra a kérdésre, hogy ez pontosan mit jelent, azt válaszolta: „meg fogjuk tenni a szükséges lépéseket arra, hogy soha többet ne forduljon elő az, hogy cigány emberekről döntenek cigány emberek nélkül”.

Hegedüs István elmondta azt is, hogy „hidegzuhanyként” érték őket a Magyar Közlönyben megjelentek, de szerinte azok még változhatnak. Hangsúlyozta: a programok lebonyolítását még senki nem vette át.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.