Megállapodott a VDSZSZ és a MÁV, jön az emelés

A megállapodás a MÁV közlése szerint mintegy 1300 munkavállalót érint 28 budapesti állomáshelyen.

MTI
2015. 09. 03. 15:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A VDSZSZ közölte: ezeken a helyeken az elővárosi forgalom és az évek óta fennálló súlyos létszámhiány miatt a munkavállalók fokozott terhelésnek vannak kitéve. Esetükben július 1-ig visszamenőlegesen a műszakpótlék mértéke az eddigi 30 százalék helyett 40 százalék lesz.

A MÁV a megállapodásban vállalta, hogy az intézkedést 2016 végéig fenntartja. Az ezt követő években is megmaradhat, amennyiben a MÁV gazdasági helyzete megfelelően alakul, és ehhez nem is kell majd külön megállapodást kötni – közölte a szakszervezet.

A VDSZSZ Szolidaritás intenzív tárgyalásokat kíván folytatni azért, hogy a műszakpótlék-emelés mielőbb minél több állomáson, csomóponton fejtse ki hatását.

A megállapodás értelmében a 230 óra feletti rendkívüli munkavégzést teljesítő összes munkavállaló alanyi jogon jogosulttá válik az egészségmegőrző programban való részvételre.

A közlemény szerint a módosítás további fontos eleme, hogy a felsővezeték-szerelő, járművezető munkakörben foglalkoztatottak jövedelme havi 15 ezer forinttal megemelkedik. Tízezer forint jövedelem-kiegészítésben részesülnek azok a felsővezeték-szerelők, akik munkakörébe nem tartozik bele a járművezetés, és ezzel csak esetenként vannak megbízva.

A szakszervezetek kollektívszerződés-módosítás keretében hozzájárultak ahhoz, hogy a rendkívüli munkavégzés eddigi éves 230 órás maximuma 300 órára emelkedjen úgy, hogy a 230 óra fölötti rendkívüli munkavégzést a munkáltató 215 százalékos pótlékkal díjazza. A növelt rendkívüli munkavégzés lehetősége a munkáltató számára csak addig áll fenn, amíg a növelt műszakpótlék hatályban marad. A MÁV a kollektív szerződés módosítása folytán vállalta, hogy a rendkívüli munkavégzésért járó díjazást minden esetben úgy alkalmazza, hogy érvényesüljön a 215 százalékos pótlékemelés hatása. Tehát míg eddig valaki 200 óra fölött, munkaszüneti napon vagy elvont pihenőnapon túlmunkát végzett, a munkáltató A munka törvénykönyvére hivatkozva nem biztosította számára az emelt rendkívüli munkavégzés pótlékát. Ez a gyakorlat a megállapodással véget ért – írták.

A MÁV Zrt. az MTI érdeklődésére közölte: az augusztus 31-én létrejött kollektív erejű megállapodás egyik lényeges eleme a megszakítás nélküli munkarendben alkalmazott munkavállalók műszakpótlékának 10 százalékos emelése. Ez a vasúttársaság nagy forgalmi leterheltségű fővárosi területén – 28 budapesti állomáshelyen – mintegy 1300 munkavállalót érint. Azt még nem lehet megmondani, hogy egy esetleges újabb megállapodás hogyan változtatna az érintettek körén.

A műszakpótlék-emeléssel érintett munkavállalók összes havi bérköltsége 21,6 millió forinttal nő, ami az idei év második felében járulékokkal együtt mintegy 166 millió forint többletkiadást jelent a MÁV Zrt.-nek – közölték.

A megállapodás alapján a megemelt műszakpótlékot 2015. július 1-jétől visszamenőlegesen kell alkalmazni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.