Menekültválság: nem segíthetnek a nagykövetségek

A Keleti pályaudvarnál veszteglő migránsok többségének nem tud segíteni hazája nagykövetsége.

RZ
2015. 09. 03. 18:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Napok óta hiányos a kommunikáció a Keleti pályaudvarnál: a migránsok tanácstalanok, nem tudják, miért nem mehetnek tovább Nyugat-Európa felé. Nem értik azt sem, miért Magyarországon kell regisztrálni őket, holott – bár később a németek visszakoztak – Angela Merkel megígérte a szíriai menekültek befogadását Németországba. A valós helyzetről történő tájékoztatásban akár a menekültek anyanyelvét beszélő, Magyarországra akkreditált diplomáciai képviseletek is segíthetnének, de amellett, hogy nincs afgán és szíriai követség, egyéb praktikus akadályok is felmerülnek.A szíriai nagykövetség munkatársainak még 2012 végén kellett elhagynia Magyarországot, a polgárháború kitörése után hazánk nem tartotta többé legitimnek az addig hatalmon lévő Bassár el-Aszad elnök rezsimjét, és a Forradalmi és Ellenzéki Erők Nemzeti Koalícióját ismerte el a közel-keleti ország törvényes képviselőjének. Szíriának így két és fél éve nincs hivatalos diplomáciai küldöttsége Magyarországon, a legközelebbi nagykövetség Bécsben van, arról azonban nincs hír, hogy az ottani munkatársak Budapestre érkeztek volna.Afganisztán budapesti nagykövetsége pont a menekültválság kellős közepén, július elsején szűnt meg a munkatársak összeférhetetlensége miatt. Ez már csak azért is problémás, mert a Helsinki Bizottság augusztusi adatai szerint a legális, már státuszt nyert menekültek közül mintegy kétezren jöhettek a közép-ázsiai országból.Úgy tudjuk, a pakisztáni nagykövetség emberei sincsenek a Keleti pályaudvarnál. Egy képviselet helyszíni tevékenysége azért is nehéz, mert a menekültek tömegében nehéz megállapítani, hogy ki pakisztáni vagy éppen szíriai, főleg, ha valaki más nemzetiségűnek adja ki magát, vagy éppen el akarja titkolni a származását, a külképviseletek munkatársai viszont értelemszerűen nem igazoltathatják őket. Információink szerint egyébként a pakisztáni követség nem is rendelkezik a segítséghez szükséges létszámú személyi állománnyal.Egy adott ország nagykövetségét egyébként hivatalosan csak a magyar hatóságok értesíthetik, hogy egy állampolgárukat menekültként regisztrálták hazánkban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.