Mérő nem ír többé a Magyar Narancsba

Nem tetszik neki, hogy Hitler-bajszot rajzoltak Orbán képére, ezért búcsúzik a laptól.

MNO
2015. 09. 17. 11:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Orbán Viktor politikáját, mai nézeteit utálom, némelyiket akár egyenesen sátáninak is tartom, de ettől még Orbán Viktort embernek tartom, és nem sátánnak. A nézeteit szeretném vitatni, és nem a személyét. Orbán Viktort szögesdrót Hitler-bajusszal ábrázolni – ez nem a nézeteivel való vita, hanem a személy sátánizálása” – indokolta Mérő László matematikus a Magyar Narancs szeptember 17-ei számában, miért nem ír többet a hetilapba. Az ELTE gazdaságpszichológiai szakcsoportjának tanára a szeptember 10-ei Narancs-címlapot ítélte el, mely Orbán menekültpolitikáját bírálta a Hitler-bajuszra hasonlító szögesdróttal. A címlap miatt a Civil Összefogás Fórum szeptember 13-ára tüntetést is szervezett a Magyar Narancs szerkesztősége elé. A demonstráción több mint ezren jelentek meg, és felszólalt Csizmadia László, a szervezet elnöke, valamint Bayer Zsolt újságíró.

Búcsúzik a tánctanár című publicisztikájában Mérő közölte: tizenhárom éve ír a lap Egotrip rovatába, és hálás is a Magyar Narancsnak e korszakáért, mégis búcsúzik: „nem akarok olyan címlapok közelében lenni, mint a Narancs múlt heti címlapja”.

„Az olvasó joggal érezheti paradoxnak, hogy mindezt abban a lapban írom meg, amellyel éppen szakítok. És hogy meg sem fordul a fejemben, hogy a lap ezt nem fogja közölni. Továbbra is kiváló és hóttprofi újságíróknak tartom a Narancs gárdáját, minden tiszteletem és köszönetem megmarad. De ezzel a címlappal visszavonhatatlanul egy olyan irányba fordult a lap, amelyet már nem tudok jó szívvel követni. Ez már nem a »cápalátogatás« üde humora, ez az ellenfél sátánizálása” – írta a matematikus.

Mérő László korábban az ELTE kísérleti pszichológia tanszékén tanított matematikát, pszichológiát, logikát és játékelméletet, első könyve 1989-ben jelent meg Észjárások címmel.

A Narancs-címlap kapcsán megszólalt a fideszes Gulyás Gergely is, a Facebookon írta az alábbiakat: „Látva a gyomorforgató propagandát véleményem szerint a nácikat a Magyar Narancs szerkesztőségében kell keresni.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.