MSZP: A kormány 25 év legnagyobb gazemberségére készül

Gőgös Zoltán elnökhelyettes az állami földek eladásával kapcsolatban mondta ezt.

MTI
2015. 09. 27. 19:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tóbiás József szerint mintegy 700 ezer ember számára ijesztő mértéket ölt a dolgozói szegénység ma Magyarországon, mert az egészségügyben dolgozó ápoló, a pedagógus, a rendőr, a katona vagy a szociális munkás nem keres többet nettó 150 ezer forintnál. Hozzátette: eközben a kormány csak az elmúlt napokban közel 300 milliárd forintot osztott ki, amiből jutott például a jegybanknak, vezetői juttatások emelésére és az állami televízió hitelének átvállalására is.

Az ellenzéki politikus szerint az átlagosan 50 százalékos béremeléshez, amelyet még idén be lehetne vezetni, minden adott, ezért követelik, hogy a kormány ne saját magát finanszírozza, hanem tegyen azokért a dolgozókért, akik hivatásukkal a magyar államot szolgálják. Ezeknek a dolgozóknak 14 éve nem volt béremelése, és megérdemlik, hogy nettó 150 ezer forintnál többet vigyenek haza – fűzte hozzá.

Gőgös Zoltán elnökhelyettes az állami földek eladásával kapcsolatban azt mondta, hogy a lépéssel a kormány „az elmúlt 25 év legnagyobb gazemberségére készül”. Úgy fogalmazott, Hollandiában húsz évvel ezelőtt az összes földet államosították annak érdekében, hogy saját kezükben tartsák ezt a vagyont. A gazdák azokat a földeket akár száz évre is bérelhetik, a bérleti jog pedig öröklődhet, mert az állam csak így tudja saját kézben tartani azt a vagyont – tette hozzá.

Elmondta azt is, hogy a tranzakcióra a földtörvény szabályai érvényesek, hiába van rá kormányrendelet, mert egy kormányrendelet nem írhat felül egy törvényt.

Meglátása szerint a szóban forgó közel 30 ezer földrészletből befolyó mintegy 300 milliárd forintnyi bevétel jövő nyárra realizálódhat leghamarabb, és annak a pénznek egy évvel a választások előtt meglesz „a költési terepe”.

Megjegyezte: hiába adja most el a kormány a földeket, azt az MSZP vissza fogja venni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.