NAV-jelentés: a hatóság oktatóanyagából plagizált az LMP?

A jelentés állítólag a 8-tól a 22-dik oldalig szinte teljes egészében szó szerinti másolat.

MTI
2015. 09. 08. 17:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vágó Gábor a dokumentum bemutatásakor, július 31-én a többi közt azt mondta: makulátlan adóhatóság nélkül elképzelhetetlen a gazdaság kifehérítése és a korrupció fölszámolása. Jelentésében – elmondása szerint – ismerteti az áfacsalás egyes típusait és az azok elleni küzdelem módját, „az elmúlt évek botrányait”, valamint azt, hogy a Fidesz-kormányzat „hogyan próbálta eltolni magától” azokat. Emellett azt is leírta, hogyan számolhatók fel az adóhatóságon belül tapasztalt „lehetetlen helyzetek”.

A NAV keddi, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: az LMP által bemutatott 55 oldalas irat két részből áll, az első 22 oldal az áfacsalások módszereit ismerteti ábrákkal – forrásmegjelölés nélkül –, míg a második rész a sajtóban korábban megjelent cikkeket, szerzői véleményeket és értelmezéseket tartalmazza. A NAV szerint a két rész egymástól teljesen független, a második fejezet „semmilyen visszautalást, szakmai összefüggést nem mutat” az áfacsalások módszereit bemutató első résszel.

Közölték: a jelentés „a 8. oldalig harmadrészben, a 8. oldaltól a 22. oldalig pedig szinte teljes egészében szó szerinti másolata” a NAV által az alkalmazottak belső oktatására készített, az EU és az ellenőrzési szakterület című, szerzői jogvédelem alatt álló tananyagnak. A jelentésben szereplő folyamatábrák is ugyanebből a tananyagból származnak – írták.

Az adóhatóság felhívta a figyelmet: a jelentés alkotói nem jelezték sem nekik, sem az oktatási anyag szerzőjének, hogy a NAV saját oktatási anyagának „szó szerinti másolásával” fogják a hivatalt támadó jelentést elkészíteni. Ezért a NAV felszólítja az érintetteket, hogy szüntessék meg a szerzői jogi jogsértéseket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.