Nem akarunk itt maradni a kib*szott kormányotok miatt

Ezen a héten nemcsak a magyar, hanem a világsajtó is a Keleti pályaudvarnál lévő migránsokkal foglalkozott.

MNO
2015. 09. 06. 6:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az események sokrétűsége, a számtalan információ és megszólalás miatt igyekeztünk röviden és tömören összeszedni a heti eseményeket. Nézzük mi is történt a héten a Keleti pályaudvarnál, Budapesten és a hazai politikában:

Hétfő reményekkel teli volt a több száz, a Keleti pályaudvarnál vesztegelő migráns számára. Ugyanis reggel még felengedték a nemzetközi járatokra a budapesti Keleti pályaudvaron azokat a migránsokat, akik érvényes okmányokkal és jeggyel rendelkeznek. Emiatt délelőtt hatalmas sor is állt a Keleti pályaudvar nemzetközi pénztárainál. A vonatokra kétszer annyi utas próbált felszállni, mint amennyit a járatok balesetmentesen szállítani tudnak. A sok menekült miatt a magyar utasok egy része nem fért fel.

Több órás vesztegelés és viszontagság után a müncheni főpályaudvarra érkezett hétfő este egy Magyarországról indult menedékkérőket szállító vonat. Szintén hétfő este az osztrák rendőrség arról számolt be, hogy menekültek százai érkeztek a bécsi pályaudvarra. A helyi erők közölték azokat, akik Ausztriában kérvényezik a menekülteljárást, a hatóságok látják el információval. Azonban azokat a menekülteket, akik érvényes schengeni vízum nélkül akarnak továbbutazni, várhatóan visszaküldik Magyarországra. Hétfő estére már mindenkit megállítottak ellenőrzésre a Keleti pályaudvar peronjainak beléptetőkapuinál, ahol a nemzetközi vonatokra lehet felszállni. Rengeteg a rendőr, jelen vannak a Készenléti Rendőrség emberei is.

A Jobbik hétfő délelőtt elfoglalta a Verseny utcai tranzitállomás területét, a főváros ide költöztetné a menekülteket a pályaudvarokról. A radikális párt szerint a főváros csak látszatintézkedést hajt végre azzal, hogy a pályaudvarokról áthelyezi a tranzitzónákat az egykori piac területére.

A kedd reggel így kezdődött: „A vágányok között is feltorlódtak a menekültek a Keleti pályaudvaron, össze vannak zsúfolódva” – jelentette helyszíni tudósítónk. A 7:10-es müncheni járattal szerettek volna továbbindulni, az azonban még nyolc óra után sem indult el. A tömeg időről időre lökdösődni és kiabálni kezdett A nemzetközi jegypénztárnál lökdösődés tört ki a rendőrök és migránsok között a peronzárként funkcionáló kerítésen keresztül. Nem sokkal később lezárták a Keleti pályaudvart, a rendőrség elkezdte kitolni a migránsokat a peronról. Nem akarunk itt maradni a kib*szott kormányotok miatt – mondta egyikük. Többen pedig a „Szabadság” és „Németország” szavakat kiabálták. Persze hiába ürült ki a pályaudvar, előtte vizet fröcskölve, ugrálva, tapsolva, A4-es papírokon „Freedom” feliratú transzparenseket lobogtatva tüntettek a menekültek. A rendőrséget, – akiket 24 órás szolgálatba állították – hiába kérdezték, az egyenruhások nem tudtak felvilágosítást adni arról, hogy miért nem szállhatnak vonatra aznap, ha előző nap megtehették. Egészen estig folyamatos volt a tüntetés.

Ezalatt fokozott ellenőrzést rendelt el Budapest rendőrfőkapitánya a főváros több kerületében. Ausztria pedig az eseményekkel párhuzamosan „közúti vasfüggönyt” húzott fel az M1-es autópályán: egész nap araszolva haladt a forgalom, mert az osztrák hatóságok minden járművet ellenőriztek, ami alkalmas lehet embercsempészetre. Kilométeres kocsisor állt az osztrák határnál Hegyeshalomnál a rendőri átvizsgálások miatt. A rengeteg bevándorló mellett sok volt az újságíró is. Már a hét elején jelezte helyszíni tudósítónk, hogy 13 műholdas kocsi van a területen.

Szerdán tovább követelték a migránsok a Keleti pályaudvarnál, hogy felszállhassanak egy Németország felé tartó vonatra. Harminc rendőr állta el a főbejáratot. A migránsok pedig összefogásról és jogaik érvényesítéséről beszéltek. Két csoportra oszlottak a tüntetők voltak, akik, az egyik a főbejáratnál, a mások az egyik oldalsó bejáratnál táborozott le. A „kemény mag” hergelte a többieket, folyamatosan azt skandálva, hogy „Németország, Németország!”. A helyzet odáig fajult, hogy összeverekedtek a Keletinél az aluljáróban. Este a Baross téri aluljáróba, a tranzitzónába próbált petárdát ledobni fél kilenc körül egy fiatal, kopasz gyerek.

Kőbánya-Kispest vasútállomáson is gondok voltak. Nagyjából ötven migráns ülhet a földön Kőbánya-Kispesten, a rendőrök körbevették őket. Balhéztak is, az ottlévő bevándorlók azt kiabálták, hogy „go away. Nem hajlandóak átszállni a Debrecen felé tartó vonatra. Egy nőt hordágyra tettek és futva vitték el a helyszínről. Néhány önkéntes ételt és ruhát osztott a bevándorlóknak. És egy egészségügyi személyzet is a helyszínre érkezett

Szerdán Gyurcsány Ferenc migránsokat szállásolt el budai villájában és előállították a tranzitzónát blokád alá vonó jobbikosokat. Emellett tájékoztató kampányt indított az illegális bevándorlás ellen a kormány. Helyi nyelven készített szöveges hirdetményeket helyeznek el az illegális migráció által leginkább érintett küldő-, illetve tranzitországok vezető nyomtatott újságaiban, és óriásplakátokon – közölte a Miniszterelnökség. De Tarlós István is megszólalt: a főváros a mozgásteréhez és jogosítványaihoz mérten segít a Budapestre érkező migránsoknak.

Kollegánk, Tompos Ádám több napot is eltöltött a migránsokkal, hol Budapesten, hol vidéken. Riportjait az alább olvashatja:

Csütörtök reggelre megváltozott a status quo. Megnyitották a Keleti főbejáratát és az aluljárótól elválasztó rácsot ugyanakkor a MÁV korábban közölte, hogy biztonsági okokból nem indít közvetlen járatokat Nyugat-Európába. Ez hatalmas felfordulást eredményezett. A migránsok nem értették, hogy miért kellett megnyitni a pályaudvart, ha nem indulnak a nemzetközi vonatok. Később megállt Bicskén az az illegális bevándorlókkal teli vonat, amely csütörtök délelőtt indult el a budapesti Keleti pályaudvarról. A rendőrök tolmács segítségével tájékoztatták a migránsokat, hogy érvényes okmányok nélkül nem tudnak továbbutazni, a bicskei táborban ugyanakkor étellel és szállással várják őket. Migránsok azt skandálták, hogy „No camp!”. Bár a rendőrök vittek ásványvizet a vonaton ülő migránsoknak, azt tőlük nem, csak önkéntesektől fogadták el. Rendőrségi helikopter körözött a műveleti területté nyilvánított bicskei vasútállomás fölött, ahonnan elkezdték elszállítani a migránsokat. Egyébként a nap folyamán Bicskénél nemcsak a Budapest, hanem a Győr felől érkező vonatokat is ellenőrizte a rendőrség.

Budapesten, a Keleti pályaudvar területe egy idő után kiürült, a menekültek a Baross téren folytatták életüket. Többen ülősztrájkot tartottak. A pályaudvar előtti lépcsősoron a szónokok között megjelent több magyar is, akik közül egy nő angolul arra hívta fel a figyelmet, hogy a pénteki magyar–román meccs idejére a migránsok jobban teszik, ha elhagyják a környéket, mert atrocitás érheti őket.

A csütörtöki napon Lázár János megtartotta szokásos sajtótájékoztatóját. A Miniszterelnökséget vezető miniszter arra kérte a migránsokat, hogy tartsák be a játékszabályokat. El fogjuk kerülni az erőszakot – jelentette ki. Szerinte ezért nem indít vonatokat a MÁV. Azért alakult ki a helyzet, mert a németek korlátlan befogadásról beszéltek – mondta Lázár. Lázár azt kérte az Országgyűléstől csütörtökön, hogy segítse a kormányt, és adjon felhatalmazást az ország déli határának védelmére. Napirend előtti felszólalásában azt mondta, ez három dolgot jelent majd: a fizikai védelmet, amelyet biztonsági határzár segítségével valósítanak meg, illetve egy élőerős rendőri védelmet, amelyet a rendőrség bevetésével, megerősítésével hajtanak végre.

Péntekre aztán teljes lett a káosz. Előzőleg kiállt Magyarország mellett a cseh, a lengyel és a szlovák kormányfő abban a közös nyilatkozatban, amelyet a négy visegrádi ország miniszterelnökének a migrációs válsággal foglalkozó pénteki rendkívüli prágai találkozóján fogadtak el. A kormányfők ismét elutasították a menekültek kötelező befogadási kvótáit, amelyeket Brüsszel javasolt. Azonban a menekültek több hullámban indultak meg gyalog az M1-es autópályán és a hegyeshalmi vasútvonal mellett, lehetetlenné téve a közúti és a vasúti közlekedést is.

A központi operatív törzs ezután úgy döntött, hogy az éjszaka folyamán autóbuszokat vezényel a Keleti pályaudvarhoz és a M1-es autópályához, és felajánlják az ott tartózkodó bevándorlóknak, hogy a hegyeshalmi határátlépési ponthoz szállítják őket.

Az események szombatra virradóan vettek fordulatot, mikor Werner Faymann osztrák kancellár bejelentette, hogy Ausztria a helyzet szükségességéből fakadóan átengedi Magyarországról érkező migránsokat. Emellett Németország is megengedte, hogy a migránsok az országukba utazzanak. Faymann kijelentette: egyébiránt elvárják, hogy Magyarország teljesítse az európai kötelezettségeit, beleértve a dublini egyezményt is.

Így még többen indultak el a határra, immáron autóbusszal és vonattal, de olyanok is akadtak, akik gyalogosan vágtak neki az útnak. Hegyeshalomnál az osztrákok szombat délelőtt lezárták az autópályát, később azonban mégis megnyitották.

A magyar fél álláspontját szombaton Orbán Viktor kormányfő közölte a Somogy megyei Kötcsén, a polgári piknik helyszínén. A miniszterelnök hangsúlyozta: sajnálja a bevándorlókat, de az nem megoldás, hogy megbénítják egy ország életét. Hozzátette: éjszaka többször is egyeztetett az osztrák kancellárral, a hét elején pedig személyesen is találkozniuk kell. Szerinte van véleménykülönbség közöttük, de az nem politikai, hanem gyakorlati. A történtekről részletesen itt, itt, és itt olvashat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.