Schmidt Máriát kibillenthetik a Sorsok Háza-projektből

Sajtóinformációk szerint kormánybiztosi feladattal vigasztalják meg a Terror Háza főigazgatóját.

MNO
2015. 09. 16. 9:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Népszabadság szerdán arról írt, hogy Schmidt Mária távozhat a Sorsok Háza éléről és kormánybiztos lehet. A lap úgy tudja, kormánykörökben megfogalmazódott az elképzelés, hogy az 1956-os forradalom 60. évfordulója, 2016 legyen ’56-os emlékév, és annak koordinátora lehetne kormánybiztosi rangban Schmidt Mária. Az esetleges váltás mögött az állhat, hogy a Miniszterelnökség szerint az intézmény jövő áprilisban, két évvel az eredeti határidő után sem nyílik meg.

Schmidt Mária és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz), illetve a főigazgató és a zsidó közösségi kerekasztalon a kormányt képviselő Lázár János miniszter között komoly konfliktus húzódik egy ideje. Heisler András, a Mazsihisz elnöke augusztusban a zsidó közösségi kerekasztal után nyilatkozott úgy, hogy a Sorsok Házát Schmidt Mária vezetésével nagyon nehéz lenne létrehozni, váltásra van szükség. Lázár János Miniszterelnökségért felelős miniszter pedig sokadszorra tett hitet amellett, hogy az emlékközpont akkor fog megvalósulni, ha a zsidó közösségek támogatni tudják. Heisler a Népszabadság kérdésére elárulta, hónapok óta nem egyeztettek Schmidttel a Sorsok Háza-projekt ügyében.

A főigazgatót egyébként a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásért Közalapítvány delegálta a Sorsok Háza élére.

A Népszabadság elérte Schmidt Máriát, aki elmondta, egyelőre nem kapott hivatalos értesítést arról, hogy felkérték volna az ’56-os emlékév koordinálására. „Mindamellett nem gondolom, hogy a Sorsok Házával vagy bármi mással kapcsolatos kormánypolitikát a Mazsihisz vagy Heisler András igényei szerint kellene alakítani” – tette hozzá.

A kormány 2013 őszén döntött arról, hogy a Józsefvárosi pályaudvar helyén új holokauszt-emlékközpontot hoz létre. A Sorsok Háza vezetésére Schmidt Mária kapott megbízást. Az intézményt eredetileg 2014. április 16-án, a vészkorszak magyarországi emléknapján akarták átadni. Ám az építkezés csak idén tavasszal fejeződött be. A kormány akkoriban úgy kalkulált, hogy a Sorsok Házát még 2015-ben sikerül megnyitni. Schmidt Mária 2016 áprilisát jelölte meg lehetséges időpontként.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.