Somogy megyében is megjelent a rettegett betegség

Hajmáson is találtak a kéknyelv betegség vírusával fertőzött szarvasmarhát.

MTI
2015. 09. 16. 8:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közlemény szerint az új kitörés körüli 20 kilométeres körben a hatóság 30 napos megfigyelési zárlatot rendel el, valamint módosította a megfigyelési és védőkörzetet.A Somogy megyei szarvasmarha-állományban egy állat bizonyult fertőzöttnek, a kitörést ezúttal is a vírus 4-es szerotípusa okozta – közölték. A Nébih felhívta a figyelmet, hogy a szeptember 10-én elrendelt intézkedések változatlanul érvényesek, azokat az új kitörés körüli 20 kilométeres körben elhelyezkedő, fogékony állatokat tartó telepeken is alkalmazni kell.Az állat-egészségügyi hatóság a kitörések körüli 20 kilométeres sugarú körben lévő gazdaságokban található valamennyi fogékony állatnál elvégzi a rovarirtó szerrel történő kezelést, és azoknak az állatoknak a vakcinázását, amelyek még nem kaptak védőoltást. Az ezeken kívül eső területeken a vakcinázás nem kötelező, de önkéntes alapon kérhető az állományokat ellátó állatorvostól. Ebben az esetben a védőoltás alapvetően az állattartó költségére történik, aki állami támogatást is igénybe vehet – hangsúlyozta a Nébih. A hivatal a betegséggel kapcsolatos tudnivalókról tájékoztató anyagot készített a gazdáknak. A kiadványt tízezer példányban a következő hetekben juttatják el az állattartókhoz.A Nébih múlt csütörtökön tájékoztatott, hogy két állatnál kimutatták a kéknyelv-betegséget egy 350 üszőből álló Tolna megyei szarvasmarha-állományban. Az akkori közleményben emlékeztettek: az új kitörés ellenére a tavalyi, Csongrád megyei eset miatt elrendelt és jelenleg is érvényben lévő megfigyelési és védőkörzetet, a korlátozás alá vont területeket nem kellett módosítani, azok továbbra is érvényesek. Kiemelték, jelentős változás a 2014-ben elrendelt intézkedésekhez képest, hogy a fertőzött állatokat nem vágják le, hanem kezelik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.