Súlyos jogsértések az ügyvédi kamaránál

Megsemmisítették a tavalyi tisztújítási határozatokat, meg kell ismételni a választásokat.

Horváth Csaba László
2015. 09. 24. 12:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Súlyos jogsértések történtek a Budapesti Ügyvédi Kamara (BÜK) 2014-es tisztújításán, mások mellett a szavazatszámlálásban arra nem jogosult személyek is részt vettek, illetve a választási bizottságban olyanok is szerepeltek, akiknek bizottsági tagsága összeférhetetlenség miatt jogsértő volt. Többek közt ezzel indokolta a csütörtökön kihirdetett jogerős ítéletet a Fővárosi Ítélőtábla tanácsvezető bírója. Az ítélet megsemmisítette a BÜK-választásról szóló határozatokat.

Dr. Németh László bíró tanácsa részben változtatott is az elsőfokú ítéleten, s törölte annak összegző megállapításait, amely szerint csak apróbb formai szabálytalanságok miatt került sor a határozatok megsemmisítésére. A másodfokú bíróság ugyanis úgy ítélte meg, hogy az elkövetett szabálysértések lényeges és súlyos jogsértésnek minősülnek. A bíró egyúttal felhívta a perbe beavatkozó Magyar Ügyvédi Kamara figyelmét arra, hogy az általa alkotott választási szabályzat korrekcióra szorul annak érdekében, hogy a szükségszerű új választások során a szabályozás megfelelő legyen.

A pert az egyes ügyvédek által életre hívott Ügyvédi Összefogás Egyesület indította, amelynek képviselője a tárgyalás után lapunknak elmondta: a mai naptól egyértelműen nem legitimek a Budapesti Ügyvédi Kamara megválasztott testületei és tisztségviselői. Bártfai Beatrix hozzátette, az egyesület az ítélet alapján haladéktalanul kialakítja a jelen helyzetben szükségesnek ítélt javaslatait, amelyhez várják a kollégáik észrevételeit.

Emlékezetes, a tavaly februári tisztújítást nem mindennapi kampány előzte meg. A szavazásra jogosult 5500 ügyvéd közül 2400-an éltek a voksolás lehetőségével. A választás után pedig Réti László maradt a kamara elnöke, ám a jelek szerint nem kizárt, hogy fordul majd a kocka. Az Ügyvédi Összefogás azért fordult bírósághoz, mert szerintük súlyos törvényességi problémák mellett zajlott a választás. Ugyanakkor a kamaránál viszont úgy látták, a lebonyolítás szabályszerű volt, miközben nem vitatták azt, hogy – mint mondták – csekély mértékű normasértések történtek a tisztújítás idején. Szerintük azonban ezek nem vezetnek az eredmény megváltozásához. Csakhogy a bíróság mai döntése alapján, a jogsértések súlyosak voltak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.