Századvég: Jelentősen javult a kormányfő megítélése

Főként a középen állók és azok körében, akik tavaly a Fideszre szavaztak, de utána eltávolodtak a párttól.

MTI
2015. 09. 16. 20:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közlemény szerint Orbán Viktor megítélése a közvéleményben 2014 decemberére „érzékelhetően romlott” a parlamenti és az önkormányzati választásokon aratott győzelmek után. A miniszterelnök népszerűsége idén tavasszal kezdett javulni, „a makrogazdasági előrelépésekkel és az új nemzeti konzultációval párhuzamosan”.

Míg az év elején a megkérdezettek 40-42 százaléka nyilatkozott kedvezően a kormányfőről, addig a szeptember 1. és 4. között felvett közvélemény-kutatás eredménye szerint ez az érték most 48 százalék. A legjelentősebb javulást a magukat középen állónak – ideológiai értelemben nem elkötelezettnek – és a magukat jobboldalinak tartók, a Fidesz és a Jobbik szavazói, valamint a Fidesztől a választások óta eltávolodók körében könyvelheti el a miniszterelnök – írták.

Az ezer felnőtt részvételével folytatott vizsgálat szerint Schiffer Andrást, az LMP vezetőjét a teljes népességen belül 29 százalék kedveli, a Jobbik elnökéről, Vona Gáborról pedig a válaszadók 24 százaléka nyilatkozott kedvezően. Tóbiás József MSZP-elnök 17, a DK-t vezető Gyurcsány Ferenc pedig 16 százalékon áll.

Ha a megkérdezetteknek választaniuk kellene, hogy a Fideszt vagy a Jobbikot tartják alkalmasabbnak az ország vezetésére, a válaszadók 56 százaléka a Fideszt, 16 százaléka a Jobbikot választaná – áll a közleményben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.