Végig áll a kerítés, mögötte emberi erő

A Röszkénél megtartott rendkívüli tájékoztatón elhangzott: nyitva tartási ideje van a határátkelőnek.

2015. 09. 14. 22:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Folyamatosan zajlik az információgyűjtés és tájékoztatjuk a nyilvánosságot az eseményekről” – közölte éjfél előtt nem sokkal rendkívüli sajtótájékoztatón Röszkén Kovács Zoltán kormányszóvivő, hozzátéve, a kerítés kész, a törvényes átkelők nyitva állnak, a menedékkérelmeket pedig a nemzetközi szabályoknak megfelelően be lehet nyújtani.

Bakondi György, a kormányfő belbiztonsági főtanácsadója ezt követően bejelentette, a Btk. változásának három feltétele volt, a törvényi, a technikai és a személyi, hogy a jogszabályoknak érvényt is lehessen szerezni. Mind a 175 kilométernyi szerb határszakaszt megfelelően emberi erővel is őrzik.

A tábornok közölte, nyitva tartási ideje van a röszkei átkelőnek, tehát nem lehet a határátkelőhelyen nonstop belépni, csak amikor az nyitva van. „A törzs ura a helyzetnek” – fogalmazott.

Kovács Zoltán ezt követően még bejelentette: lezárult a brüsszeli belügyminiszteri csúcs, amelyen felismerték, a problémákat előidéző okokról kell beszélni, és helyreállítani Európa védelmi képességét az illegális migrációval szemben. „Ennek méltó folyamatnak kell lennie az Európai Unióhoz” – tette hozzá. Minden más kérdés, például a kvótáé, csak ezután megbeszélendő. A következő napokban és hetekben újabb információkat várnak az EU illetékes szerveitől, de Magyarország leszögezi, a problémakör jelenleg legfontosabb helyszíne Görögország, ott kell segítőleg beavatkozni, a lehető leghamarabb, akár pénzügyi, akár más eszközökkel.

Kovács Zoltán azt még elmondta, Magyarország minden jogszabályt betart, mind a schengeni határral kapcsolatban ránk háruló kötelezettségeket, mind a Dublin III-at.

Kedden kormányülés lesz, amelyről a délelőtt folyamán tájékoztatja a kabinet a közvéleményt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.