időjárás 3°C Virgil 2022. november 27.
logo

Végig áll a kerítés, mögötte emberi erő

Bucsy Levente
2015.09.14. 22:14

A Röszkénél megtartott rendkívüli tájékoztatón elhangzott: nyitva tartási ideje van a határátkelőnek.

„Folyamatosan zajlik az információgyűjtés és tájékoztatjuk a nyilvánosságot az eseményekről” – közölte éjfél előtt nem sokkal rendkívüli sajtótájékoztatón Röszkén Kovács Zoltán kormányszóvivő, hozzátéve, a kerítés kész, a törvényes átkelők nyitva állnak, a menedékkérelmeket pedig a nemzetközi szabályoknak megfelelően be lehet nyújtani.

Bakondi György, a kormányfő belbiztonsági főtanácsadója ezt követően bejelentette, a Btk. változásának három feltétele volt, a törvényi, a technikai és a személyi, hogy a jogszabályoknak érvényt is lehessen szerezni. Mind a 175 kilométernyi szerb határszakaszt megfelelően emberi erővel is őrzik.

A tábornok közölte, nyitva tartási ideje van a röszkei átkelőnek, tehát nem lehet a határátkelőhelyen nonstop belépni, csak amikor az nyitva van. „A törzs ura a helyzetnek” – fogalmazott.

Kovács Zoltán ezt követően még bejelentette: lezárult a brüsszeli belügyminiszteri csúcs, amelyen felismerték, a problémákat előidéző okokról kell beszélni, és helyreállítani Európa védelmi képességét az illegális migrációval szemben. „Ennek méltó folyamatnak kell lennie az Európai Unióhoz” – tette hozzá. Minden más kérdés, például a kvótáé, csak ezután megbeszélendő. A következő napokban és hetekben újabb információkat várnak az EU illetékes szerveitől, de Magyarország leszögezi, a problémakör jelenleg legfontosabb helyszíne Görögország, ott kell segítőleg beavatkozni, a lehető leghamarabb, akár pénzügyi, akár más eszközökkel.

Kovács Zoltán azt még elmondta, Magyarország minden jogszabályt betart, mind a schengeni határral kapcsolatban ránk háruló kötelezettségeket, mind a Dublin III-at.

Kedden kormányülés lesz, amelyről a délelőtt folyamán tájékoztatja a kabinet a közvéleményt.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.