Élénk kémtevékenység hazánkban

Egy szakmabeli szerint az ma Budapest a kémeknek, mint a vasfüggöny időszaka alatt Bécs és Berlin volt.

Szemán László
2015. 10. 17. 6:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kémek – ahogy a köznyelvben a hírszerzőket nevezik – elsősorban terroristákat keresnek a migránsok között, ám mivel a nagyhatalmi érdekek ütköznek a térségben, új pozíciókat, új kapcsolatokat is építenek a szolgálatok – állítják szakemberek.

– Valóban megélénkültek a folyamatok a háttérben – nyilatkozta Földi László, az Információs Hivatal volt műveleti igazgatója.

– Vége a nyugodt korszaknak, megszűnt a békeidő. Nagyhatalmi érdekek ütköznek az Európai Unióban, benne hazánkban, amit csak felerősített a migráció. Tény, hogy nagyon élénk diplomáciai háttéregyeztetések folynak. Valóban sokkal aktívabbak ezek a folyamatok, mint korábban, mindenki, így a titkosszolgálatok is új pozíciók elfoglalására törekszenek, valamint új kapcsolatok kiépítésére is – fogalmazott Földi László, aki szerint emiatt szükség lehet a magyar szolgálatok tevékenységének újragondolására is.

Az ma Budapest a kémeknek, mint a vasfüggöny időszaka alatt Bécs és Berlin volt. Magyarország felértékelődött a külföldi titkosszolgálatok számára a geopolitikai helyzetünk, uniós tagságunk és nem utolsósorban politikai és gazdasági stabilitásunk miatt – szögezte le egy nyugalmazott hírszerző, aki érthetően névtelenséget kért. Szerinte a menekültáradat kiváló lehetőséget nyújt például külföldi – nem uniós – kémek Európai Unióba való bejuttatására, akik új hálózatokat építhetnek ki. – Most mindenki a terroristákat keresi a migránsok között, nem a hírszerzőket; nyilvánvaló, hogy beépülnek a menekültek közé. Sajtóhírek szerint mi is küldtünk már „beépített” embereket a menekültek közé, igaz, fedett rendőröket, és nem a terroristák, hanem az embercsempészek ellen – hívta fel a figyelmet a szakember. Mint azt a Népszabadság megírta, a Nemzeti Védelmi Szolgálat – a szervezet maga is felfogható titkosszolgálatnak, hiszen alkalmazhat titkosszolgálati módszereket – építette be fedett nyomozóit a menekültek közé, Törökországtól Magyarországig jöttek velük, és így derítették fel azt az embercsempészbandát, amelynek három Bács-Kiskun megyei rendőr is tagja volt.

– Most kifejezetten kémkedéses időket élünk, mert a nagypolitikának, az amerikaiaknak és az oroszoknak az az álláspontjuk, hogy ugyanolyan puskaporossá kell tenni a levegőt, mint amilyen a hidegháború idején volt. Rengeteg olyan éjszakai mulató és szórakozóhely van Budapesten, ahol lehet látni olyan társaságot, amelyben nagy valószínűséggel külföldi hírszerzők ülnek. Ezek a találkozók általában nem véletlenek és eléggé látványosak, amivel jelenlétüket akarják demonstrálni – ezt a napokban nyilatkozta a Faktor.hu-nak Rimner Gábor, aki nyolc éven át kémkedett a CIA-nek a rendszerváltás előtt. Lebukott, elítélték, és most ismét kegyelmi kérvényt nyújtott be, ezúttal Áder János köztársasági elnöknek.

Érthető, hogy a titkosszolgálatok alkalmazkodnak az új helyzethez, hiszen elsődleges feladatuk olyan hírek begyűjtése, amelyek segítik kormányaikat a döntéshozatal során. Valamint az is, hogy az adott célország életét befolyásolják. A jelek szerint Magyarországot mindenesetre jelenleg főleg egyeztetésekre használják egymás között.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.