Felháborodott a Szögi család a darabon

Az őszödi beszédből vett idézetet és Magyarországot becsmérlő mondatokat adnak az Olaszliszkán meglincselt Szögi Lajos lányának szájába.

2015. 10. 09. 4:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tiltakozik néhai Szögi Lajos családja a fővárosi Katona József Színházban ma bemutatandó, Az olaszliszkai című darab ellen. Mint azt Helmeczy László, a család jogi képviselője lapunknak elmondta, morálisan elfogadhatatlan, hogy a 2006-ban Olaszliszkán agyonvert tiszavasvári tanár feleségének, édesapjának és lányainak megkérdezése, tájékoztatása nélkül mutatják be a művet. Ráadásul abban – az interneten olvasható szövegkönyv tanúsága szerint – alpári és dehonesztáló politikai gondolatokat mondatnak el Szögi Lajos középső lányával.

A szövegkönyvből kiderül, a Középső lány nevű szereplő a következőket mondja apjának, aki a darabban Áldozat néven szerepel: „Ezt már elkúrtátok, mi is úgy látjuk, nem kicsit, hanem nagyon. A mi jövőnket.” E trágár szófordulat Gyurcsány Ferenc miniszterelnök elhíresült 2006-os őszödi beszédében hangzott el, amely országos felháborodást és hetekig tartó tüntetéshullámot váltott ki.

Ezután a darabban szereplő Szögi lány közli, hogy ez az ő és a barátai véleménye. Majd kifejti, mit terveznek: „Elhagyni ezt az országot hamar, hol nem lehet becsülettel élni, csak ha csalsz, ha lopsz, ha átvered a másikat, lehetsz.” Majd azt ecseteli, miért elviselhetetlen Magyarország: „A tisztességest lúzernek mondják és kigúnyolják, a másik semmit ér, csak én legyek király, egymást tapossák el a semmiért, hisz holnapután már csak öregek és tolvajok maradnak itt. A munka szégyen, ügyeskedés a lényeg. Hányok ettől, és attól, hogy ti (mármint Szögi Lajosék – a szerk.) ezt szó nélkül fogadjátok el, mert ez van, és hát megélni kell, mondjátok.” A lány a színdarabban azt is mondja apjának, hogy nem akar itt élni ebben a „mocsárban”. A mű szerzője Borbély Szilárd, aki tavaly önkezével vetett véget életének. A rendező Máté Gábor, aki egyben a teátrum igazgatója is.

A színház lapzártánkig nem válaszolt kérdéseinkre. Többek között arra lettünk volna kíváncsiak, a darab színrevitele előtt miért nem vették fel a kapcsolatot a családdal.

Közben a Bors tegnap azt írta: kegyeleti és személyiségi jogokat is sérthet a darab. Erre vonatkozó kérdésünkre Helmeczy László azt válaszolta: a család még nem döntött arról, indít-e pert. Az ügyvédtől azt is megtudtuk: Szögi Lajos özvegye kereste a színházat, ám ott azzal hárították el a tiltakozását, hogy nem kötelező megnéznie a művet.

Ismeretes, Szögi Lajos tiszavasvári tanár két gyermekével 2006. október 15-én hajtott át a Borsod megyei Olaszliszkán, amikor járműve elé szaladt egy gyermek, aki az árokba esett. Bár az autó nem ért hozzá a kislányhoz, aki ráadásul meg sem sérült, az utcára tódulók meglincselték a pedagógust. Szögi Lajos a helyszínen, lányai szeme láttára meghalt. A lincselők közül nyolc embert ítéltek el: hármat életfogytiglanra, hármat 15-17 év börtönre, kettőt pedig 10-10 év fiatalkorúak börtönében letöltendő büntetésre. Később a bíróság 46 milliós nem vagyoni kártérítés megfizetésére kötelezte az elítélteket, ám abból Helmeczy tájékoztatása szerint a mai napig egyetlen forintot sem kapott a család.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.