Kitiltják a plázából a MOM Park rémeit

Cikkünk nyomán fellépett a bevásárlóközpont a bandával szemben. Ismeretlen tettes ellen folyik nyomozás.

Szemán László
2015. 10. 28. 7:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Saját hatáskörben megakadályozza a továbbiakban területének, vásárlóinak, valamint dolgozóinak biztonsága érdekében a MOM Park a korábban az üzletpark területén garázdálkodó személyek belépését az üzletközpontba – közölte lapunkkal a bevásárlóközpont. A MOM Park a garázda fiatalok kitiltása mellett együttműködik a hatóságokkal és a kerületi önkormányzattal az előzőleg történt incidensekkel kapcsolatban.
A Sapkás banda egyik tagját, B. Ferencet és két társát egyébként október 21-én előállította a rendőrség, és jóllehet a fiataloknál drogot találtak, mégis ismeretlen tettes ellen nyomoznak. Érdeklődésünkre megerősítették, nem változott az eljárás minősítése, azaz továbbra sem Sapkásék ellen folyik a nyomozás. Így kényszerintézkedésről szó sem lehet.

Mint azt helyszíni riportunkban korábban megírtuk, a Sapkás és bandája rendszeresen a MOM Park bevásárlóközpontban múlatja az idejét. Beszólogatnak a vásárlóknak, főleg a hölgyeket és a kisdiákokat zaklatják. Október 12-én B. Ferenc egy 13 éves tanulót ütött szó nélkül arcon. A gyerek azóta sem mer egyedül kimenni a lakásukból, pszichológusi segítségre szorul. B.-t őrizetbe vették, de 72 óra múlva elengedték, mert az ügyészség nem tartotta indokoltnak az előzetes letartóztatására vonatkozó rendőrségi indítványt. A biztonsági szolgálat csak januárban tíz (!) alkalommal intézkedett a banda ellen, ezek kizárólag olyan esetek voltak, amikor a rendőröket is ki kellett hívni. B. Ferenc ellen jelenleg hivatalos személy elleni erőszak, súlyos testi sértés kísérlete, garázdaság, valamint rongálás megalapozott gyanúja miatt folyik büntetőeljárás.

– A plázákhoz kapcsolódó elkövetők életkora jellemzően 17-20 év. A kamaszkort 15-16 évesen maguk mögött hagyják, de hogy milyen irányban fejlődnek, abban nagy a család, a szülők szerepe. A közösségek szétestek, nincs összetartás a fiatalok között, nemigen fordul elő például, hogy leülnének valahol beszélgetni, vagy együtt sportolnának. Ehelyett megmutatják, hogy „milyen erősek vagyunk, mindent meg merünk csinálni” – elemezte a fiatalok plázalétét Bilkei Pál kriminálpszichológus. – Azt tartják, hogy nem bűn, amit csinálnak, és meg merik tenni, hogy zaklatják, megtámadják a kisebbeket. Óhatatlan, hogy bűncselekményeket kövessenek el, de nem fogják fel a cselekményük súlyát és következményeit. Óriási szerepe van a médiának abban, hogy erőszakosak, hiszen például a televízióban 80-90 százalékban erőszakos filmeket sugároznak. Mindenhonnan dől az erőszak rájuk, és ezt tartják természetesnek, példának. Az erő levezetését is szolgáló sport azonban már nem sikk, kiment a divatból.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.