Nem ihatnak ásványvizet a diákok

A barcsi csapvíz a helyiek szerint hipószagú, és még kávéfőzésre is alkalmatlan.

Kuslits Szonja
2015. 10. 16. 6:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A flakonokat a gyerekek a szünetekben a jó idő miatt gyakran kiviszik az udvarra is, ahol azok leesnek a földre, és éppen ezért közel sem olyan sterilek, mint amilyennek az ÁNTSZ-előírás szerint egy étkezőben az üvegeknek lenniük kellene – indokolta lapunknak a tiltást Kertainé Horváth Edit, a Barcsi Általános Iskola Arany János Tagiskolájának igazgatója. Az intézmény vezetője szerint az ÁNTSZ ugyan nem tiltotta meg, hogy a tanulók bevigyék az üvegeket az ebédlőbe, de az iskola szerint a sterilitási gondok miatt indokolt ilyen intézkedés. Az intézménybe közel négyszáz tanuló jár, az igazgató szerint a védelmükben van szükség a tiltásra, hiszen sokkal nagyobb fertőzésveszélyt rejt magában, hogy összekeverik a flakonokat, vagy szennyezetten teszik az asztalra, mint hogy a csapvíztől lesz valami problémájuk.

– A gyerekek eddig is hoztak innivalót az iskolába, mert sokan reggel 7 órától délután 4-ig itt vannak, és nem mindenki szereti a vizet. Ám az, hogy az otthonról hozott flakonokat az ebédlőbe is bevihessék, csak most vetődött fel. Mivel azonban már szeptemberben azt az információt kaptuk, hogy folyamatosan ellenőrzik a víz minőségét, és minden érték jó, a kérést visszautasítottuk – tájékoztatott Kertainé. Szerinte a szülők ellenőrizetlen körülmények között fertőtlenítik az italok flakonjait, ezért csak az iskola poharait és kancsóit szeretnék az ebédlőbe engedni, ugyanis azokat az ÁNTSZ előírásainak megfelelően tisztították.

A barcsi víz minőségével kapcsolatban egyébként augusztusban vetődtek fel komoly kifogások, akkor derült ki ugyanis, hogy fekália jelenlétére utaló baktérium jelent meg a vízben, amely súlyos esetben bélfalelhalást és véres hasmenést is okozhat. Nyáron a megyei kormányhivatal azt közölte, a csapvízből csak 15 perces forralás után ajánlott inni, a probléma akkor 12 ezer embert érintett, több mint két hétig lajtos kocsikkal hordták a vizet a lakóknak.

Az igazgató szerint a vízzel csak nyár végén voltak problémák, mára ez rendeződött. A most kialakult helyzetet az igazgatónő pánikkeltőnek nevezte, szerinte a tanulók mára tudomásul vették, hogy nem vihetnek saját italt az iskola ebédlőjébe. Arra a kérdésre, hogy mi a biztosíték arra, hogy az éppen aktuálisan elfogyasztott víz nem szennyezett-e, hiszen a szükséges laborvizsgálat csak két nap múlva mutatja ki a mintából a fertőzést, Kertainé Horváth Edit úgy válaszolt: semmiféle megbetegedés nem volt a városban, ami a vízre vezethető vissza, és az ellenőrzések is folyamatosak. – Nem tartom elképzelhetőnek, hogy az egyik nap semmi probléma sincs, aztán másnapra olyan fertőzöttséget ér el a víz állapota, ami megbetegedést válthat ki. Jelenleg a csapvíz nálunk szép, áttetsző és íztelen – mondta az igazgató.

A csapvíz minőségével kapcsolatban egészen más véleményen vannak a helyi lakososok. A Sonline még október elején írt arról, hogy a sok fertőtlenítő miatt a helyiek szerint nem lehet meginni a vizet, de még mosni vagy mosakodni sem lehet vele. – Az ember undorodik tőle akkor is, ha csak fogat mos. Hipószaga van, ami még a levesen és a főzött ételen is érződik. Még a kávét is ásványvízzel isszuk – nyilatkozta a portálnak egy helyi lakos.

A barcsi vízért egyébként köbméterenként 850 forintot kell fizetni, ez még a budapestinél is drágább, és már évek óta gondok voltak a minőséggel. Többen hét-nyolc éve inkább csak ásványvizet isznak, mert a csapvíznek „furcsa szaga van”, és bőrpírt is okozott a dél-somogyi város lakóinál.

– A szülő nem korlátozható abban a jogában és kötelességében, hogy amennyiben nem megfelelő az ellátás, akkor más módon oldja meg gyermeke étkeztetését, akár otthonról bevitt élelmiszerrel is – így foglalt állást még 2013-ban az akkori alapjogi ombudsman, Szabó Máté. A lehetséges tiltással kapcsolatban ráadásul nem is az ÁNTSZ, hanem a helyi kormányhivatal az illetékes. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára is hasonlóan látja, aki Ander Balázs jobbikos képviselő írásbeli kérdésére kifejtette: sem jogszabály, sem Klik-utasítás vagy házirend nem tartalmaz olyan előírást, amely korlátozná az otthonról hozott folyadék fogyasztását az iskolákban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.