Óriási balhé és házkutatás Gaskóéknál

Bírósághoz fordul az ODFSZ, mert a Ligából való kizárását koncepciós döntésnek tartja.

MTI
2015. 10. 07. 14:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Álláspontja szerint „kicsinyes bosszúból és félelemből” záratta ki Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke az ODFSZ-t. A Liga alapszabályának minden szempontból eleget tevő, a Liga programjának teljesüléséért fáradozó ODFSZ elfogadhatatlannak tartja a döntést – fogalmaztak.

Felidézték: Bárány Balázs, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) alelnöke, aki egyben az ODFSZ elnöke, a nyár folyamán több alkalommal feljelentést tett ismeretlen személy ellen, mivel megítélése szerint a Liga Szakszervezetek gazdálkodásával kapcsolatban is aggályos körülményeket fedezett fel. A hatóságok az általa kezdeményezett összes ügyben vizsgálatot, nyomozást rendeltek el, amelyek jelenleg is tartanak – áll a közleményben.

Gaskó gyanús pénzügyei miatt házkutatás is volt a VDSZSZ-nél, előkerültek több százezres szállodai és éttermi számlák is – tudatta a Hír TV. A Budapesti Rendőr-főkapitányság az MTI megkeresésére annyit közölt, hogy a BRFK „egy hűtlen kezelés bűntett elkövetésének gyanúja miatt folytatott büntetőeljárás keretében hajtott végre nyomozási cselekményeket”. Leszögezték: az üggyel kapcsolatban bővebb információt nem áll módjukban adni; így az sem derült ki, hogy az ügynek van-e gyanúsítottja.

A tájékoztatás szerint a Liga elnöksége az ODFSZ alelnökeitől azt kérte, hogy szakszervezetük nevében határolódjanak el elnökük fellépésétől. Ám amikor erre nem voltak hajlandóak, az elnökség kizárta az ODFSZ-t tagjai sorából – írja az ODFSZ, amely szerint a történtek tanulsága, hogy a Liga bármelyik tagszervezete kizárásra számíthat, ha nem a Liga elnökének tetsző álláspontot képvisel, vagy viselt ügyei és cselekedetei ellen fellép. Gaskó István méltatlanná vált a Liga Szakszervezetek elnöki tisztségére – zárja a közleményt a szakszervezet.

A Liga Szakszervezetek szerint a hétfői elnökségi ülésen történt kizárás oka, hogy Bárány Balázs viselkedésével, kommunikációjával folyamatosan a Liga működését próbálta akadályozni, hitelét rontani. A Liga az MTI-vel közölte: a konföderáció támogatja a demokratikus alapértékek szervezeten belüli gyakorlását, a vitát, a vélemények ütköztetését. Azt azonban nem tartja elfogadhatónak, hogy a vizsgálatok lezárulta és a tények igazolása előtt, a szervezet egyes tagjai olyan nyilatkozatokat tesznek a nyilvánosság előtt, amelyek súlyosan hátrányosan hatnak nemcsak a Ligára, hanem a magyarországi szakszervezeti mozgalom egészére is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.