Pintér: Nem fegyverezték le a rendőröket

A belügyminiszter szerint nem fegyvereztek le horvát rendőröket szeptemberben.

Markotay Csaba
2015. 10. 21. 6:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A horvát rendőröknél „a rendőri ellenőrzés során nem volt lőfegyver, így nem történt lefegyverzés sem” – válaszolta Pintér Sándor belügyminiszter Mesterházy Attila írásbeli kérdésére. A szocialista politikus többek között azt tudakolta a minisztertől, hogy volt-e előzetes egyeztetés a horvát hatóságokkal, és arra is kíváncsi volt, ha az akkori kormányzati kijelentések szerint példátlan határincidens történt, akkor miért nem tartóztatták le a külföldi rendőröket.

Pintér Sándor szerint a horvát rendőröket a magyar rendőrök igazoltatták, majd visszakísérték őket az államhatárig, a vonatot azonban a magyar rendőrség nem foglalta le.

Az azóta már hazatért horvát szerelvény ügyében a mostani válasz ellenére is rengeteg kérdés marad. Az akkori eseményeket követő napon ugyanis a Nol.hu közzétett egy videót, mivel munkatársuknak sikerült felszállnia a Pélmonostorról indult vonatra, és részben fel is vette az eseményeket. Mint beszámoltak róla, a határon hat magyar rendőr várta a vonatot, parancsnokuk, egy zászlós pedig fel is szállt a szerelvényre, és állítólag megkérte a horvát kollégákat, maradjanak a vonaton Magyarbólyig, mert a hat rendőr nem tudna mit kezdeni a körülbelül ezer migránssal. A két ország rendőrei Magyarbólynál közösen koordinálták a menedékkérők átültetését a horvátról a magyar vonatra. A videón az is kivehető, hogy a horvát rendőröknél van szolgálati fegyver, ami ellentmond Pintér Sándor mostani állításának.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.