Simicskó: Ez nem fenyegetés

Székesfehérváron új NATO-parancsnokság létesül.

MTI
2015. 10. 09. 11:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI megkeresésére pénteken azt írta: a tagállamok védelmi vezetői megvitatták, hogy készenléti akcióterv keretében a NATO új biztonsági intézkedésekkel erősíti meg keleti tagállamait. Ennek keretében a miniszterek jóváhagyták a NATO Reagáló Erő (NRF) új koncepcióját, amelynek alapján az NRF létszáma az eddiginek a kétszeresére, mintegy negyvenezerre fog emelkedni. Ezenkívül az NRF keretein belül kialakítanak egy rendkívül magas készültségű, akár két nap alatt is bárhol bevethető összhaderőnemi köteléket is (VJTF).

A szövetséges védelmi miniszterek arról is döntöttek, hogy a Baltikumban, Lengyelországban, Romániában és Bulgáriában már létrehozott, kisméretű NATO-parancsnokságokhoz hasonlóan Magyarországon és Szlovákiában is létrejön egy előretolt, mintegy negyvenfős vezetésirányítási elem (NFIU) – közölték. A HM közleménye szerint Simicskó István azt mondta: a magyar NFIU (NATO parancsnoki központ) – amelyet Székesfehérváron fognak kialakítani – békeidőben nemzetközi katonai gyakorlatokat és kiképzéseket fog szervezni, válsághelyzetben pedig a Magyarország védelmét biztosító NATO-erők beérkezésének a koordinálása lesz a feladata. Simicskó István szerint a magyar NFIU létrehozása erősíti a NATO kollektív védelmét és fontos hiányt pótol, mivel az ország 1999-es NATO-csatlakozása óta még nem létesült Magyarországon NATO-parancsnoki elem – tették hozzá.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár csütörtökön Brüsszelben jelentette be: „a Kelet-Európában már létező hat parancsnoki központ kiegészítéseként döntés született arról, hogy új parancsnoki és ellenőrzési struktúrákat hoznak létre Magyarországon és Szlovákiában”. Az MTI megkeresésére csütörtökön a székesfehérvári önkormányzat azt írta: a település polgármestere, Cser-Palkovics András (Fidesz) szerint a NATO parancsnoki központ jelentős presztízsértékkel bír a város számára. Az önkormányzati közlemény szerint a polgármester tájékoztatást kért a HM-től a városban létesülő parancsnokságról. Ebben felidézték: a tavalyi NATO-csúcson több keleti tagállam jelezte kérését, hogy a szövetség fordítson nagyobb figyelmet a keleti tagállamok biztonságára. E kérésre dolgozták ki a NATO előretolt vezetésirányítási törzselemének koncepcióját.

A HM-közlemény szerint Magyarország biztonságát növelő intézkedésről van szó, hiszen a kis befektetéssel létrejövő, a tervező-szervező munkát végző törzselem növelné az országvédelem hitelességét, és veszély esetén megkönnyítené az ország védelmét megerősítő NATO-csapatok érkezését. A negyventagú törzselem felét a különböző NATO-tagállamokból érkező katonák, a másik felét magyar honvédek adnák, ezzel a magyar katonák tapasztalatokat szereznének nemzetközi környezetben úgy, hogy az nem is járna olyan költségekkel, mint maga a külszolgálat. A tervek szerint a parancsnokság a Nagysándor József-laktanyában kap helyet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.