Tarlós: Van, amivel nem lehet viccelni

Kevés esélyt lát arra, hogy megvalósuljon a Párbeszéd Magyarországért által kezdeményezett hármas népszavazás.

MA
2015. 10. 30. 12:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tarlós István főpolgármester sajtótájékoztatón elmondta, hogy a 3-as metró ellenőrzéséről új jelentés érkezett, melyből kiderül: a szerelvényeket a forgalomba állítás előtt ellenőrzik, a hibás járműveket pedig azonnali hatállyal kivonják. Emellett a tervezett élettartamot túlhaladó járműveket folyamatosan karbantartják. A vasúti pálya állapota jelenleg megfelelő, a műszaki berendezések, az eszközök és az alagút pedig állandó figyelem alatt állnak – hangsúlyozta, hozzátéve: a vonalon minden ilyen ellenőrzést dokumentálnak.

A buszvásárlással kapcsolatban úgy fogalmazott: örül annak, hogy elnapolta az ezzel kapcsolatos döntést. Szavai szerint a BKV által üzemeltetett buszok átlagos élettartama 17,7 év, és 59 százalékuk nem rendelkezik légkondicionáló berendezéssel. Tarlós István úgy véli: a készenlétben tartási konstrukció még indokolt volt, amikor kidolgozták, ám át kell gondolni, érdemes-e ma még ragaszkodni hozzá. Inkább új beszerzéseket kellene támogatnunk – tette hozzá.

A BKV finanszírozási kérdéseivel kapcsolatban elmondta: a mai napig nincs döntés az ügyben, de biztos benne, hogy még az idén megállapodás születik. A nemzetgazdasági miniszterrel folytatott, csütörtöki megbeszélés biztató volt – hangsúlyozta.

A főpolgármester emellett kitért arra is: a 2017-es úszó-világbajnokság megrendezhetőségének érdekében adják át a Dagály Strandfürdőt az államnak. Figyelembe véve, hogy olyan komplexum épül mellé, melynek fenntartása nagyon költséges, és kihasználhatósága nehezen biztosítható, a jövőben nem is akarja majd visszavenni. Hozzátette: a december 2-ai közgyűlésen konkrét megállapodás születhet.

A Fővárosi Közgyűlés szeptember 30-án döntött arról, a Dagály Strandfürdőt térítésmentesen az állam tulajdonába kívánja adni azzal, hogy az ingatlan átadása közérdekű beruházás céljára szolgál.

Korábban –  az előterjesztés elfogadásával – a közgyűlés döntött arról, hogy a Fővárosi Önkormányzat egy VIII. kerületi, Vas utcai, 887 négyzetméteres ingatlanját ingyenesen átadja az államnak. Az ingatlan a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elhelyezéséhez szükséges. Továbbá ingyenesen átadják az államnak egy VI. kerületi, Rippl-Rónai utcai, 4358 négyzetméteres ingatlan tulajdonjogát a Raoul Wallenberg Egészségügyi Szakiskola elhelyezése céljából.

Tarlós István az önkormányzat által alapított közbeszerzési céggel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy november elsején lép életbe az új közbeszerzési törvény, és ezzel együtt szükség van arra is, hogy átláthatóbbá tegyék a fővárosi közbeszerzést. Mint mondta, az volt a kérése, hogy a cég vezetőjét ne a főpolgármester nevezze ki és mentse fel, hanem a közgyűlés lássa el ezt a feladatot. Egyébként a közbeszerzési eljárások lényegét fogja a cég ellátni, ezáltal pedig csökken a Fővárosi Közgyűlés és a közbeszerzési bizottság felelőssége – vélekedett.

A taxirendelettel kapcsolatban a főpolgármester úgy fogalmazott: a taxisok vannak a városért, nem pedig a város a taxisokért. Mint mondta, a hangos cím kiadásának kérdését nem tudták teljesíteni, ám a vezetőülés utastértől történő fizikai elválasztására elképzelhető, hogy van lehetőség. A taxiállomások használatának hozzájárulási díja is változik, és december 1-től március 15-ig csak téli gumival közlekedhetnek a taxisofőrök – emelte ki, hozzátéve: hajlandó arra, hogy kétévente, vagy akár évente felülbírálják a taxisrendeletet, ám vannak olyan kérdések, amit a taxisok csak egymás között tudnak elintézni.

Kitért arra is, hogy a Párbeszéd Magyarországért népszavazást kezdeményezett a Városliget, a 2024-es olimpia és a római-parti védmű ügyében. A főpolgármester úgy véli: nagyon kevés esélye van annak, hogy a közgyűlés ezt támogassa. A védművel kapcsolatban kiemelte: „Vannak dolgok, amivel kapcsolatban nem lehet viccelni” – ilyen az árvízvédelem is, 2012-ben például hat centiméter hiányzott ahhoz, hogy a Szentendrei útig menjen fel a víz.

A Lázár János által elmondottakra utalva Tarlós István kiemelte: nem érdemes a köztestületet levegőnek nézni. „Ami Budapest feladata, azt rá kell bízni a budapestiekre” – szögezte le.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.