Tolvaj vállalkozók, zöldbárók, miniszteri beszólás

Ingyenes lehet a diákigazolvány, a felvételizés, az erkölcsi bizonyítvány. Heti sajtószeánsz Lázárral.

MNO
2015. 10. 08. 15:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bürokráciacsökkentés jegyében eltörölhetik az adóhatósági igazolás és cégiratok kiállításának költségét, ahogy okmányok ellopása esetén is ingyen lehetne újat szerezni – hangzott el Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár csütörtöki sajtótájékoztatóján. A 26. Kormányinfóról szóló percről percre tudósításunkat itt olvashatják.

Főként a diákokat és vállalkozókat segítenék majd bizonyos díjak eltörlésével, illetve a közigazgatásban is változik majd az általános ügyintézési határidő. Maximum hatvan napon belül el kell majd intézni az állampolgárok ügyeit, ha pedig ez nem történik meg, kártérítést kell majd nekik fizetni. Bizonyos vállalkozói és szakértői tevékenységek esetében nem kell majd külön engedélyt kérni, elég lesz csak bejelenteni, és az ellenőrzések során vizsgálják majd, jogosult-e a tevékenységre az állampolgár. „Ma a magyar állam abból indul ki, hogy minden vállalkozó lop, csal, hazudik” – fogalmazott Lázár, miközben szerinte a bizalomnak kellene elsődlegesnek lennie.

Szóba került Lázár korábban elhíresült kijelentése, miszerint nem hiányzik, hogy szocialista és fideszes menedzsment felváltva lopja szét az állami földeket. „Eladtuk az összes mezőgazdasági cégünket, rég túl vagyunk már a gazdálkodáson. Nem csinálja a magyar állam. Miért? Mert nem tudott gazdálkodni” – mondta egy bizottsági meghallgatáson, és most is közölte, ahogy a megjegyzés az állami mezőgazdasági vállalkozásokra vonatkozott, amik kapcsán kialakult a közvélekedés, hogy ha az állam földet művel, ott csak baj lehet. Vonatkozott ez tsz-ekre és zöldbárókra is a miniszter szerint.

Most a kicsik földhöz juttatása a cél Lázár szerint, és nem érti, miért zavar bárkit, hogy az állam a földműveseknek felajánlja megvételre a földeket piaci ár fölött. Mint mondta, csak helyieknek ajánlják fel a földeket, nekik lesz elővásárlási joguk. „Az az elővásárlási jog fog élni, ami a mostani földszerzési törvényben benne van.” Csak szántóföldek értékesítésére kerül sor, az árverések pedig Lázár szerint teljes nyilvánosság mellett valósulnak meg. „A magyar állam csak jó áron ad el földet, ez nem szociálpolitikai támogatás, nem kárpótlás.” Háromszáznyolcvanezer hektár értékesítését tervezik, de Lázár hozzátette, nem tudja még, hányan fogják igénybe is venni a lehetőséget.

Szóba került az erdőgazdaságokkal kapcsolatos Kehi-vizsgálat is, Lázár pedig elmondta, hogy hat gazdaság esetében döntöttek vizsgálatról, majd a munkaanyag elolvasása után döntöttek a többire való kiterjesztésről.

A miniszter beszélt arról is, hogy migránsok kapcsán nem európai, hanem világkvótában gondolkoznak, és nem érti, az Egyesült Államok miért kritizál, ha nem fogad be menekülteket. A magyar–román határ érintett szakaszán is lehetséges lesz határzár, tette hozzá, és a horvát–magyar szakaszon is 99 százalékban elkészült a biztonsági rendszer.

A miniszter odaszúrt a távozó Giró-Szász Andrásnak is, mint mondta, legalább ő ne beszéljen kormányzásképességről, hiszen távozik a kormányból, marad számára a külső elemző szerepköre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.