A Századvégről is kérdezhetik Lázárt

A miniszter is meghívást kapott az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának következő rendes ülésére.

Katona Mariann
2015. 11. 16. 5:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lázár János is meghívást kapott az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának következő rendes ülésére – mondta el lapunknak Molnár Zsolt, a testület szocialista elnöke. A Miniszterelnökséget vezető miniszternek ugyanis meg kell tartania szokásos, félévenként esedékes beszámolóját a tárca alá tartozó Információs Hivatal (IH) tevékenységéről.

Noha Lázár Jánosnak az IH-ról kell tájékoztatót tartania, ellenzéki képviselők már korábban jelezték, hogy a Századvég-ügy kapcsán is lenne kérdésük a miniszterhez. Az LMP-s Szél Bernadett például külön kezdeményezte, hogy a bizottság előtt válaszoljon az elmúlt időszakban megjelent hírekre.

Lapunk is beszámolt arról, hogy nemrég kiderült: a Századvég összesen 21 vezetője és munkatársa 2013 és 2014 óta rendelkezik a szükséges nemzetbiztonsági átvilágítással, a cég telephelye pedig a minősített adatok kezelését lehetővé tevő engedéllyel. Úgy tudni, átesett az átvilágításon, vagyis láthat minősített iratokat a Századvég alapítványt vezető háromfős kuratórium: Lánczi András elnök, Szalay-Bobrovniczky Kristóf elnökhelyettes és G. Fodor Gábor stratégiai igazgató. A Századvég vezetői között van még egyébként Barthel-Rúzsa Zsolt ügyvezető igazgató, Orbán Balázs kutatási igazgató és Lánczi Tamás vezető elemző, a Politikai Elemzések Központjának igazgatója.

Az ellenzéki képviselők egyöntetűen arra kíváncsiak, hogy a korábbi időszakban – 2010 és 2013 között – kapott-e a Századvég titokkörbe tartozó információkat a tanulmányai, előrejelzései elkészítéséhez. Arra hivatkoznak, hogy a cég már korábban is foglalkozott olyan érzékeny területekkel, mint például az energetika, és kérdéses, hogy a kormánynak szánt stratégiáikat csupán a mindenki számára nyilvánosan is elérhető információk alapján állították-e össze. A Miniszterelnökséget egyébként arra kötelezte a bíróság, hogy adja ki a korábbi századvéges tanulmányokat, a tárca azonban ehelyett felülvizsgálati kérelemmel a Kúriához fordult. Lázár a múlt csütörtöki Kormányinfón azt mondta, szerinte ennek ellenére is rövid időn belül nyilvános lesz a már összekészített, 30-40 ezer oldalnyi dokumentum.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.