Elveszik az ORÖ iskoláját

Még mindig rendezetlen az intézmények pénzügyi háttere.

Horváth Csaba László
2015. 11. 25. 14:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A váltásra azután kerülhet sor, hogy lapunk beszámolt róla, a roma szervezet már az általa üzemeltetett iskolák pénzügyeit sem képes rendezni, és a szolnoki szakiskola mellett egy másik intézményben sem kaptak fizetést októberben a tanárok.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának tájékoztatása szerint az iskola sorsáról a kormányhivatal, a Klik, valamint Szolnok város önkormányzata és az ORÖ képviselői tartottak egyeztetést. Ennek eredményeként pedig az a döntés született, hogy ebben a tanévben még a roma szervezet tartja fenn az iskolát, ám a 2016/2017. tanévtől az államhoz kerül a működtetés. A humántárcánál kérdésünkre azt is közölték, azért nem veszi át azonnal a Klik az intézményt, mert erre csak vis major esetén van lehetőség.

A minisztérium válaszaiból ugyanakkor kiderült az is, továbbra sincs biztosítva az intézményben a dolgozók fizetése. Múlt héten írtuk meg, hogy a Dr. Hegedűs T. András Szakiskola körülbelül harminc pedagógusa és iskolai alkalmazottja várta hiába októberi fizetését, és a Tiszapüspöki Általános Iskola tizenhárom tanára és hat műszaki alkalmazottja sem kapta meg októberi bérét. Az Emmi közlése szerint mindkét iskola ügyében egyeztettek az érintett szakterületek képviselői, ezt pedig a héten egy újabb tárgyalás követi majd Szolnokon. Ahogy fogalmaztak, az a cél, hogy olyan megoldás szülessen, amely az érintett gyermekek és családjaik, valamint az ott dolgozó pedagógusok számára gyors, hatékony és megnyugtató módon rendezi az iskolák helyzetét.

Az Országos Roma Önkormányzat még Farkas Flórián vezetése idején, 2012-ben vette át a Dr. Hegedűs T. András Szakiskolát. A Magyar Államkincstár beszámolója alapján azonban számtalan szabálytalanság történt az iskola gazdálkodásában. A lapunk birtokába került dokumentumok szerint az átvételt követően az addigi 60 millió forintról több mint a duplájára emelkedett az igényelt támogatás. Több diákot vettek fel, akik hamar kimaradtak az iskolából, ám továbbra is igényelték utánuk a pénzt. A kincstár mellett ellenőrzést végzett a megyei kormányhivatal, amely szintén komoly problémákat állapított meg. A Romnet portál szerint pedig milliós nagyságrendben költöttek az intézményben többek között krétára, fűnyíróra és kulcsmásolásra.

Új elnöke, Hegedüs István vezetése mellett az ORÖ közgyűlése idén május 30-án döntött úgy, hogy a szervezet nem működteti tovább a szolnoki szakiskolát, egyben bejelentették, hogy büntetőfeljelentést tesznek az iskola gazdálkodása miatt. Erre azonban csak október végén került sor. Még nyáron viszont feljelentést tett az ügyben a Magyar Liberális Párt, amely után költségvetési csalás gyanúja miatt indult nyomozás. A szakiskola ügyében tehát immár két nyomozás is folyamatban van a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál.

A szolnoki intézmény gazdálkodásának pikantériája, hogy az államkincstár beszámolója szerint az iskolának nem volt önálló bankszámlája, és semmilyen önálló gazdálkodást nem folytatott, mivel azt a roma szervezet végezte. Ez leginkább Farkas Flórián jelenlegi miniszterelnöki biztosnak lehet kínos, hiszen a kincstár a 2013-as évet vizsgálta, akkor pedig ő vezette az ORÖ-t.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.