„Főigazgató úrnak távoznia kell”

Lázár János és Németh Szilárd megvédte Hajdu Jánost, az ellenzéki pártok minimum bocsánatkérést várnak.

MNO
2015. 11. 26. 10:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A TEK kedden közleményben tájékoztatta az MTI-t arról, hogy hétvégi terrorellenes akciósorozatában sorozatlövő fegyverekkel és robbanóanyagokkal rendelkező csoportot fogtak el. A négy gyanúsítottal szemben „robbanóanyag felhasználására szolgáló készülék engedély nélküli tartásával elkövetett robbanóanyaggal visszaélés” és lőszerrel visszaélés bűntette miatt nyomoz a rendőrség. Az elfogott négy ember szabadlábon védekezhet.

A bíróság indoklása szerint az elfogottaknak nincs közük terrorszervezetekhez, bár a TEK vezetője korábban azt feltételezte, hogy lehet ilyen kapcsolat.

„A bíróság indokolásában rámutatott, hogy nincs arra semmilyen adat az iratokban, hogy az édesanyjával és nevelőapjával élő, a II. világháború iránt hobbi szinten érdeklődő terhelt bármilyen kapcsolatban állna szervezett bűnözői csoportokkal, terrorszervezetekkel, vagy hogy megszerzett tudását és vegyi anyagait a közrend vagy személyek élete ellen kívánta volna fordítani. Arra sincs semmilyen adat, hogy jelen ügy kapcsolatba hozható lenne más, a napokban indult büntetőügyekkel, nyomozásokkal. Az ügy összes körülményeiből éppen mindennek ellenkezője valószínűsíthető. Nincs adat szélsőséges nézetekre és – azon túl, hogy két társa hozzá hasonló korú és érdeklődésű felvidéki magyar – külföldi kapcsolatokra sem”

– derül ki a Fővárosi Törvényszék szerdai sajtóközleményéből.

„Lesz személyesen nekem is és az MSZP-nek is szakmai véleménye, vezethet ez oda, hogy főigazgató úrnak távoznia kell” – kommentálta a híreket Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke.

A Jobbik rendkívüli bizottsági ülésen vár magyarázatot a főigazgatótól. „A nemzetbiztonsági bizottság nem homokozó. Azt megszoktuk, hogy folyamatban lévő ügyről van szó, akkor nem feltétlenül mondanak el a különböző szolgálatok minden részletet, de ilyen ordas hazugság, ami a hírek szerint tegnap történt, ilyennel én még nem találkoztam, itt az a minimum, hogy a Terrorelhárítási Központnak a nyilvánosság elé kell állni” – fogalmazott Mirkóczki Ádám, a bizottság jobbikos tagja.

A Gyurcsány-párt szerint nem először futott lyukra a TEK. „Ilyen volt, amikor a Budapesti Műszaki Egyetemről elvittek egy Luke Skywalkernek öltözött hallgatót, akinél játékpisztoly volt, ilyen volt, amikor   kivonultak a Brad Pitt-film forgatására, hogy elkobozzák a film kellékeiként használt kamufegyvereket, de ilyen volt az az eset, amikor a TEK emberei egymást lőtték lábon egy akcióban. Ezek a terrorelhárítási központ eredményei” – foglalta össze Vadai Ágnes, a párt alelnöke.

Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója kedden még azt mondta, két csoportot fogtak el, lőfegyvereket, robbanóanyagokat is talált náluk, a házkutatásokon pedig „bombalaborra” is bukkantak. Hajdu szavai szerint ezeket úgy rakták össze, hogy azokat „álcázott eszközként lehetett volna ( ) indítani”. Arra a kérdésre, hogy dzsihadistákról lehet-e szó, Hajdu János úgy válaszolt: azt kéri, a TEK erre a következő napokban adhasson választ.

„Nagyon remélem, hogy valami másik történetről van szó, mert ha nem, akkor tombolni fogok” – a VS.hu szerint ezt mondta Tasnádi László, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára a TEK fiaskójára.

A Belügyminisztérium csütörtök este kiadott közleményében cáfolta a VS.hu Tasnádi Lászlóval kapcsolatos értesüléseit. „Az államtitkár nem kommentálta sem a nemzetbiztonsági bizottság tagjai, sem a médiatartalom-szolgáltatók munkatársai számára a Terrorelhárítási Központ 2015. november 21-én és 2015. november 22-én végrehajtott műveletét. Az államtitkár a TEK eljárását helyénvalónak tartja, hiszen nem történt más, minthogy a TEK 2015. november 22-én is tette a dolgát” – írta a szaktárca.

A fideszes Németh Szilárd az esettel kapcsolatban csütörtökön az MTI-nek felidézte: a nemzetbiztonsági bizottság szerdai ülésén megtárgyalták a témát, a testület meggyőző tényekkel alátámasztott tájékoztatást kapott a TEK-től és a Belügyminisztériumtól.

Hangsúlyozta: a bizottsági tagok között teljes egyetértés volt az ügyben, mindenki gratulált és köszönetét fejezte ki a TEK-nek, hogy tette a dolgát. „Mindenki előtt világos volt, hogy amire létrehozták a TEK-et, abban járt el.” A terrorelhárítók olyan embereket kaptak el, akiknél automata gépfegyver és robbanóanyag volt – mondta, jelezve, hogy Magyarországon nem lehet engedély nélkül fegyvereket és robbanóanyagot tartani.

A Kormányifón Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter is kiállt a TEK mellett, mondván, a terrorelhárítás helyesen teszi, ha minden eseményt kiemelten értékel, a hétvégi akciókban pedig nem történt olyan, ami felróható a szervezetnek. A miniszter szerint a két hétvégi eset érdemi kockázatot jelenthetett Magyarország biztonsági helyzetére nézve, s ezt a Fővárosi Főügyészség tájékoztatása is megerősíti. Ilyen helyzetben a rendőrség és a terrorelhárítás kötelessége, hogy garantálja az ország biztonságát, s nagy hiba lenne, ha szakértők helyett politikusok vagy újságírók mérlegelnék a helyzetet – jelentette ki, hozzátéve: a bizalom megrendítése a biztonsági kockázat alábecsüléséhez vezethet.

A TEK egy bűncselekményt akadályozott meg az elkapással – emelte ki Németh Szilárd. A kormánypárti politikus úgy fogalmazott: nem az a kérdés, hogy ki profi, ki amatőr, hanem az, hogy ki az, aki bűncselekményre készül, és ki az, aki fegyvereket és robbanóanyagot gyűjt.

Hozzáfűzte azt is, hogy a világban teljesen új típusú terrorizmus alakult ki, és nem mindig a profin kiképzetteket vetik be – írta az MTI.

A négy történelemrajongó mellett azonban elfogtak két másik gyanúsítottat is szombaton, Budapest XI. kerületében; őket a Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírája lőfegyverrel visszaélés és lőszerrel visszaélés bűntette miatt előzetes letartóztatásba helyezte. A magyar férfiak autójában elrejtve számos lőszert, tárat, Skoda és Skorpió típusú géppisztolyt találtak és foglaltak le, majd az ügyet átadták a rendőrségnek. Mindkét férfi büntetett előéletű, egyiküket 2015 májusában azért ítélték el, mert lőszereket hozott be az országba, a másik pedig 2014 novemberében szabadult lőfegyverrel visszaélés bűntette miatt hét és fél éves szabadságvesztés büntetéséből, így a mostani cselekményét különös visszaesőként követte el.

Ráadásul az egyik hagyományőrző kapcsán a főügyész megjegyezte, hogy rá nézve vannak olyan pluszadatok és -információk, amelyek az ügyészség szerint megalapozzák a legsúlyosabb kényszerintézkedés elrendelését. A nyomozó hatóságok és a TEK tevékenysége, az ilyen típusú bűncselekmények felderítésének általános és konkrét kérdései nem feltétlenül a nyilvánosságra tartoznak, ezért a jelenlegi helyzetben kifejezetten árthat, ha ezekről sajtópolémiát folytatnak – írta közleményében Ibolya Tibor.

Arról, hogy Hajdu János TEK-vezér ködösített annak kapcsán, hogy vajon a gyanúsítottak kapcsolatban állnak-e iszlamista radikálisokkal, még a The Guardian is megemlékezett. A brit lap netes kiadása, amely összefoglalta az eseményeket, a BBC budapesti tudósítóját idézte, aki szerint a terrorelhárítók „meglehetősen hülyén jöttek ki a helyzetből”.

Pintér: A TEK kiváló munkát végzett

A Terrorelhárítási Központ megakadályozta vasárnap, hogy a főváros sűrűn lakott területein akár szándékos, akár vétlen robbanás következzen be – közölte az MTI érdeklődésére a belügyminiszter csütörtökön. Pintér Sándor hangsúlyozta:

„a Terrorelhárítási Központ főigazgatója, Hajdu János vezérőrnagy és munkatársai iránti bizalmam töretlen”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.