időjárás 12°C Amália 2022. október 7.
logo

„Főigazgató úrnak távoznia kell”

MNO
2015.11.26. 10:45

Lázár János és Németh Szilárd megvédte Hajdu Jánost, az ellenzéki pártok minimum bocsánatkérést várnak.

A TEK kedden közleményben tájékoztatta az MTI-t arról, hogy hétvégi terrorellenes akciósorozatában sorozatlövő fegyverekkel és robbanóanyagokkal rendelkező csoportot fogtak el. A négy gyanúsítottal szemben „robbanóanyag felhasználására szolgáló készülék engedély nélküli tartásával elkövetett robbanóanyaggal visszaélés” és lőszerrel visszaélés bűntette miatt nyomoz a rendőrség. Az elfogott négy ember szabadlábon védekezhet.

A bíróság indoklása szerint az elfogottaknak nincs közük terrorszervezetekhez, bár a TEK vezetője korábban azt feltételezte, hogy lehet ilyen kapcsolat.

„A bíróság indokolásában rámutatott, hogy nincs arra semmilyen adat az iratokban, hogy az édesanyjával és nevelőapjával élő, a II. világháború iránt hobbi szinten érdeklődő terhelt bármilyen kapcsolatban állna szervezett bűnözői csoportokkal, terrorszervezetekkel, vagy hogy megszerzett tudását és vegyi anyagait a közrend vagy személyek élete ellen kívánta volna fordítani. Arra sincs semmilyen adat, hogy jelen ügy kapcsolatba hozható lenne más, a napokban indult büntetőügyekkel, nyomozásokkal. Az ügy összes körülményeiből éppen mindennek ellenkezője valószínűsíthető. Nincs adat szélsőséges nézetekre és – azon túl, hogy két társa hozzá hasonló korú és érdeklődésű felvidéki magyar – külföldi kapcsolatokra sem”

– derül ki a Fővárosi Törvényszék szerdai sajtóközleményéből.

„Lesz személyesen nekem is és az MSZP-nek is szakmai véleménye, vezethet ez oda, hogy főigazgató úrnak távoznia kell” – kommentálta a híreket Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke.

A Jobbik rendkívüli bizottsági ülésen vár magyarázatot a főigazgatótól. „A nemzetbiztonsági bizottság nem homokozó. Azt megszoktuk, hogy folyamatban lévő ügyről van szó, akkor nem feltétlenül mondanak el a különböző szolgálatok minden részletet, de ilyen ordas hazugság, ami a hírek szerint tegnap történt, ilyennel én még nem találkoztam, itt az a minimum, hogy a Terrorelhárítási Központnak a nyilvánosság elé kell állni” – fogalmazott Mirkóczki Ádám, a bizottság jobbikos tagja.

A Gyurcsány-párt szerint nem először futott lyukra a TEK. „Ilyen volt, amikor a Budapesti Műszaki Egyetemről elvittek egy Luke Skywalkernek öltözött hallgatót, akinél játékpisztoly volt, ilyen volt, amikor   kivonultak a Brad Pitt-film forgatására, hogy elkobozzák a film kellékeiként használt kamufegyvereket, de ilyen volt az az eset, amikor a TEK emberei egymást lőtték lábon egy akcióban. Ezek a terrorelhárítási központ eredményei” – foglalta össze Vadai Ágnes, a párt alelnöke.

Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója kedden még azt mondta, két csoportot fogtak el, lőfegyvereket, robbanóanyagokat is talált náluk, a házkutatásokon pedig „bombalaborra” is bukkantak. Hajdu szavai szerint ezeket úgy rakták össze, hogy azokat „álcázott eszközként lehetett volna ( ) indítani”. Arra a kérdésre, hogy dzsihadistákról lehet-e szó, Hajdu János úgy válaszolt: azt kéri, a TEK erre a következő napokban adhasson választ.

„Nagyon remélem, hogy valami másik történetről van szó, mert ha nem, akkor tombolni fogok” – a VS.hu szerint ezt mondta Tasnádi László, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára a TEK fiaskójára.

A Belügyminisztérium csütörtök este kiadott közleményében cáfolta a VS.hu Tasnádi Lászlóval kapcsolatos értesüléseit. „Az államtitkár nem kommentálta sem a nemzetbiztonsági bizottság tagjai, sem a médiatartalom-szolgáltatók munkatársai számára a Terrorelhárítási Központ 2015. november 21-én és 2015. november 22-én végrehajtott műveletét. Az államtitkár a TEK eljárását helyénvalónak tartja, hiszen nem történt más, minthogy a TEK 2015. november 22-én is tette a dolgát” – írta a szaktárca.

A fideszes Németh Szilárd az esettel kapcsolatban csütörtökön az MTI-nek felidézte: a nemzetbiztonsági bizottság szerdai ülésén megtárgyalták a témát, a testület meggyőző tényekkel alátámasztott tájékoztatást kapott a TEK-től és a Belügyminisztériumtól.

Hangsúlyozta: a bizottsági tagok között teljes egyetértés volt az ügyben, mindenki gratulált és köszönetét fejezte ki a TEK-nek, hogy tette a dolgát. „Mindenki előtt világos volt, hogy amire létrehozták a TEK-et, abban járt el.” A terrorelhárítók olyan embereket kaptak el, akiknél automata gépfegyver és robbanóanyag volt – mondta, jelezve, hogy Magyarországon nem lehet engedély nélkül fegyvereket és robbanóanyagot tartani.

A Kormányifón Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter is kiállt a TEK mellett, mondván, a terrorelhárítás helyesen teszi, ha minden eseményt kiemelten értékel, a hétvégi akciókban pedig nem történt olyan, ami felróható a szervezetnek. A miniszter szerint a két hétvégi eset érdemi kockázatot jelenthetett Magyarország biztonsági helyzetére nézve, s ezt a Fővárosi Főügyészség tájékoztatása is megerősíti. Ilyen helyzetben a rendőrség és a terrorelhárítás kötelessége, hogy garantálja az ország biztonságát, s nagy hiba lenne, ha szakértők helyett politikusok vagy újságírók mérlegelnék a helyzetet – jelentette ki, hozzátéve: a bizalom megrendítése a biztonsági kockázat alábecsüléséhez vezethet.

A TEK egy bűncselekményt akadályozott meg az elkapással – emelte ki Németh Szilárd. A kormánypárti politikus úgy fogalmazott: nem az a kérdés, hogy ki profi, ki amatőr, hanem az, hogy ki az, aki bűncselekményre készül, és ki az, aki fegyvereket és robbanóanyagot gyűjt.

Hozzáfűzte azt is, hogy a világban teljesen új típusú terrorizmus alakult ki, és nem mindig a profin kiképzetteket vetik be – írta az MTI.

A négy történelemrajongó mellett azonban elfogtak két másik gyanúsítottat is szombaton, Budapest XI. kerületében; őket a Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírája lőfegyverrel visszaélés és lőszerrel visszaélés bűntette miatt előzetes letartóztatásba helyezte. A magyar férfiak autójában elrejtve számos lőszert, tárat, Skoda és Skorpió típusú géppisztolyt találtak és foglaltak le, majd az ügyet átadták a rendőrségnek. Mindkét férfi büntetett előéletű, egyiküket 2015 májusában azért ítélték el, mert lőszereket hozott be az országba, a másik pedig 2014 novemberében szabadult lőfegyverrel visszaélés bűntette miatt hét és fél éves szabadságvesztés büntetéséből, így a mostani cselekményét különös visszaesőként követte el.

Ráadásul az egyik hagyományőrző kapcsán a főügyész megjegyezte, hogy rá nézve vannak olyan pluszadatok és -információk, amelyek az ügyészség szerint megalapozzák a legsúlyosabb kényszerintézkedés elrendelését. A nyomozó hatóságok és a TEK tevékenysége, az ilyen típusú bűncselekmények felderítésének általános és konkrét kérdései nem feltétlenül a nyilvánosságra tartoznak, ezért a jelenlegi helyzetben kifejezetten árthat, ha ezekről sajtópolémiát folytatnak – írta közleményében Ibolya Tibor.

Arról, hogy Hajdu János TEK-vezér ködösített annak kapcsán, hogy vajon a gyanúsítottak kapcsolatban állnak-e iszlamista radikálisokkal, még a The Guardian is megemlékezett. A brit lap netes kiadása, amely összefoglalta az eseményeket, a BBC budapesti tudósítóját idézte, aki szerint a terrorelhárítók „meglehetősen hülyén jöttek ki a helyzetből”.

Pintér: A TEK kiváló munkát végzett

A Terrorelhárítási Központ megakadályozta vasárnap, hogy a főváros sűrűn lakott területein akár szándékos, akár vétlen robbanás következzen be – közölte az MTI érdeklődésére a belügyminiszter csütörtökön. Pintér Sándor hangsúlyozta:

„a Terrorelhárítási Központ főigazgatója, Hajdu János vezérőrnagy és munkatársai iránti bizalmam töretlen”.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.