Hol ebédeljünk? Vagy hol ne?

Az Alabárdos lett az év étterme, Lőrincz György, a Babel séfje az év konyhafőnöke.

Velkei Tamás
2015. 11. 20. 5:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az anonim szakértők értékelése alapján készült kalauz az év felfedezettje díjat a St. Andrea Wine & Gourmet Barnak adta, a vidék étterme elismerést az encsi Anyukám mondta, az év kisvendéglője címet a Fricska, míg az év étterem-tulajdonosa elismerést Pintér Katalin (Gerbeaud, Onyx, Émile) érdemelte ki. Az Alternatív vendéglátás 2016 elismerést a Séf utcája és a Buja disznó(k) kapta. A gasztrokatalógus legnagyobb érdeme, hogy nemcsak a csúcsgasztronómiát értékeli, hanem a mindennapok vendéglátóhelyei között is segít eligazodni.

A Gault & Millau (amelyet a hatvanas években Párizsban alapított két gasztronómiai újságíró, Henri Gault és Christian Millau) célja, hogy a független értékelés révén fair versenyt tegyen lehetővé – így lényegében az egyetlen valódi komolyan vehető értékrend alapján megalkuvás nélkül tart tükröt a magyar éttermi és borászszakmának. A kalauz az éttermek esetében alapvetően a konyha teljesítményét értékeli, a tesztelő soha nem fedi fel magát, számláját kifizeti. A kiadvány további célja, hogy a legkiválóbb éttermek, borászatok megfelelő támogatást és reklámot kapjanak, az Európa-szerte használt 20 pontos rendszer révén pedig lehetségessé váljon a nemzetközi összehasonlítás a szakma és a közönség számára egyaránt. – Értékrendünk fő eleme a séfek tisztelete, csodálata, küldetésünk felfedezni és támogatni őket, ezen keresztül pedig vágyat ébreszteni a közönségben, hogy felkeressék az adott éttermet – mondta Come de Cherisey, a világ egyik legismertebb és legnagyobb hatású étteremkalauzának az eseményen megjelent francia vezérigazgatója.

A Gault & Millau Magyarország gasztrokalauz évente jelenik meg, a mostani a negyedik kiadás. A 2016-os kötet 228 étterem és 510 bor tesztjét tartalmazza, továbbá 171 borászatot és 234 szállodát értékel. A gálaesten Molnár B. Tamás, a kalauz főszerkesztője elmondta: az idei volt a legörömtelibb, egyben legérdekesebb év. Az idei kalauzban először jelentkezik a Budapest extra fejezet, amelyben a street food, az alternatív vendéglátás képviselőit, cukrászdákat, kávéházakat és sörözőket is ajánlanak a vendégek figyelmébe. A kalauz a www.gomijo.hu oldalon rendelhető meg, ára 3000 forint. A tizenkét éve alakult Magyar Gasztronómiai Egyesület (MGE) minden évben az új Gault & Millau kalauz bemutatóján adja át az Aranyszalag-minőség tanúsítványokat, amely támaszként szolgálja mindazokat, akik tudnak és mernek minőséget teremteni, és hiteles információt ad azoknak, akik a minőséget keresik. Az idén az Aranyszalag-minőség tanúsítványt a beregi szabad tartású csirke (Alemitta) kapta.

Ugyancsak tegnap adták át a nemrég zárult II. Czifray-versenykurzus győzteseinek járó díjakat. A verseny kihívást, egyben fejlődési lehetőséget jelent a versenyzőknek, akik a kétéves viadal során több mint egy tucat feladatot oldottak meg. A versenyt Daniel O’Shea (Alabárdos, Budapest) nyerte, őt Horváth Ákos (Lou-Lou, Budapest) és Szűcs Zoltán (Salon, Budapest) követte.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.