Az anonim szakértők értékelése alapján készült kalauz az év felfedezettje díjat a St. Andrea Wine & Gourmet Barnak adta, a vidék étterme elismerést az encsi Anyukám mondta, az év kisvendéglője címet a Fricska, míg az év étterem-tulajdonosa elismerést Pintér Katalin (Gerbeaud, Onyx, Émile) érdemelte ki. Az Alternatív vendéglátás 2016 elismerést a Séf utcája és a Buja disznó(k) kapta. A gasztrokatalógus legnagyobb érdeme, hogy nemcsak a csúcsgasztronómiát értékeli, hanem a mindennapok vendéglátóhelyei között is segít eligazodni.
A Gault & Millau (amelyet a hatvanas években Párizsban alapított két gasztronómiai újságíró, Henri Gault és Christian Millau) célja, hogy a független értékelés révén fair versenyt tegyen lehetővé – így lényegében az egyetlen valódi komolyan vehető értékrend alapján megalkuvás nélkül tart tükröt a magyar éttermi és borászszakmának. A kalauz az éttermek esetében alapvetően a konyha teljesítményét értékeli, a tesztelő soha nem fedi fel magát, számláját kifizeti. A kiadvány további célja, hogy a legkiválóbb éttermek, borászatok megfelelő támogatást és reklámot kapjanak, az Európa-szerte használt 20 pontos rendszer révén pedig lehetségessé váljon a nemzetközi összehasonlítás a szakma és a közönség számára egyaránt. – Értékrendünk fő eleme a séfek tisztelete, csodálata, küldetésünk felfedezni és támogatni őket, ezen keresztül pedig vágyat ébreszteni a közönségben, hogy felkeressék az adott éttermet – mondta Come de Cherisey, a világ egyik legismertebb és legnagyobb hatású étteremkalauzának az eseményen megjelent francia vezérigazgatója.
A Gault & Millau Magyarország gasztrokalauz évente jelenik meg, a mostani a negyedik kiadás. A 2016-os kötet 228 étterem és 510 bor tesztjét tartalmazza, továbbá 171 borászatot és 234 szállodát értékel. A gálaesten Molnár B. Tamás, a kalauz főszerkesztője elmondta: az idei volt a legörömtelibb, egyben legérdekesebb év. Az idei kalauzban először jelentkezik a Budapest extra fejezet, amelyben a street food, az alternatív vendéglátás képviselőit, cukrászdákat, kávéházakat és sörözőket is ajánlanak a vendégek figyelmébe. A kalauz a www.gomijo.hu oldalon rendelhető meg, ára 3000 forint. A tizenkét éve alakult Magyar Gasztronómiai Egyesület (MGE) minden évben az új Gault & Millau kalauz bemutatóján adja át az Aranyszalag-minőség tanúsítványokat, amely támaszként szolgálja mindazokat, akik tudnak és mernek minőséget teremteni, és hiteles információt ad azoknak, akik a minőséget keresik. Az idén az Aranyszalag-minőség tanúsítványt a beregi szabad tartású csirke (Alemitta) kapta.
Ugyancsak tegnap adták át a nemrég zárult II. Czifray-versenykurzus győzteseinek járó díjakat. A verseny kihívást, egyben fejlődési lehetőséget jelent a versenyzőknek, akik a kétéves viadal során több mint egy tucat feladatot oldottak meg. A versenyt Daniel O’Shea (Alabárdos, Budapest) nyerte, őt Horváth Ákos (Lou-Lou, Budapest) és Szűcs Zoltán (Salon, Budapest) követte.