Kétszázmilliót adtak egy lopott tanulmányért

Az ügyhöz egy idős férfit használtak fel.

MNO
2015. 11. 25. 14:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Még annyi pénzem sincs, hogy megcsináltassam a fogaim, most megyek elintézni, hogy a hitelezők ne tegyenek utcára” – mondta a lapnak Berecz László János.

A tizenhárommilliárdos forgalmat bonyolító Atev Zrt. 2014 júliusában a Berecz egyszemélyes tulajdonában lévő, általa igazgatott céget, a PlayBev Slo. s. r. o.-t bízta meg, hogy térképezze fel az új piacokat a szomszédos országokban. A férfi végzettségét tekintve jármű-villamossági szerelő. A szlovákiai cég négy, egyenként huszonöt oldalas tanulmányt adott le, tehát minden egyes gépelt oldallal kétmillió forintot keresett – írják, hozzátéve: a PlayBev játszi könnyedséggel oldotta meg a feladatot, minden jel szerint letöltött az internetről egy már évek óta elérhető – a derecske–létavértesi kistérségi társulás állatihulladék-kezelési projektjéhez készült – dolgozatot, majd minimális mértékben átdolgozva átadta az Atevnek. A dokumentumban szereplő neveket kitörölte, helyükre pedig beírta a szomszédos országok neveit,­ és beiktatott néhány új adatot.

A lap szerint a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) fél éve vizsgálja az állati tetemek és húsipari végtermékek feldolgozásával foglalkozó Atev 2010 és 2014 közötti gazdálkodását, a céget négy éven keresztül irányító, de tavaly ősszel indoklás nélkül kirúgott Ádor Sándor tevékenységét. A hivatal szerint az Atevnek leadott négy tanulmány, illetve a derecske–létavértesi írásmű 95 százalékban megegyezik, még az elütések is ugyanazok.

„Most, hogy mondja a nevet, valami dereng” – válaszolta a Népszabadság kérdésére Berecz, amikor az Atev-megbízásról kérdezték. A Kehi hatásköre véget ér az országhatárnál, csak azt tudták megállapítani, hogy a PlayBev nevében a tulajdonosa írt alá, ám a lap a szlovák cégnyilvántartás alapján arra jutott, hogy az Észak-Komáromban bejegyzett vállalkozás tulajdonosi szálai visszavezetnek Magyarországra.

Berecz azt állítja, a kétszázmillióról nem tud, néhány tízezer forintot kapott Szlovákiából, az elé tett papírokat pedig szlovákul és angolul írták, ő azonban nem beszél idegen nyelven. A cégnyilvántartás szerint nem ez a társaság az egyetlen, amely a nevére került: volt már szállítmányozással, portálszolgáltatással és ruhakereskedelemmel foglalkozó vállalkozása is. Az elmúlt négy-öt évben hat cég fordult meg a nevén, mindegyik felszámolás alá került, csődbe ment – teszik hozzá.

Az Atev ügyei miatt a Kehi már október elsején feljelentést tett a rendőrségen hűtlen kezelés és költségvetési csalás miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.