Kövér: Így eltűnik a magyarság

Ez lesz, ha nem sikerül megállítani vagy lassítani a szórványban a népességfogyást – mondta a házelnök.

MTI
2015. 11. 15. 21:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kövér László a Duna televízióban vasárnap, a magyar szórvány napján rendezett tematikus napon felvételről sugárzott interjúban kifejtette: az elmúlt 20 évben a Magyarország jelenlegi területén élők száma jelentősen csökkent. Ez a fogyás még nagyobb mértékű lett volna, ha a Kárpát-medence más magyarlakta területeiről nem érkeztek volna a magyarság képviselői. A mi népességfogyásunkat mérsékelték, de eközben a saját közösségük fogyott – mutatott rá az Országgyűlés elnöke.

Semjén Zsolt, a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes az M1 aktuális csatorna vasárnap esti műsorában azt mondta: erkölcsi kötelességünk megakadályozni a szórványban élő magyarság fogyását.

Úgy fogalmazott, a szórvány magyarságra nagy figyelmet kell fordítani, ezért is indult számos kormányzati program.

A szórványban élők megtartásának egyik legfontosabb feltétele a magyar állampolgárság, „ugyanis ez olyan közjogi kötődést ad a magyar nemzethez, ami generációról generációra megmarad\", a másik pedig, hogy úgynevezett „szórványközpontokat\" kell létrehozni, elsősorban iskolákat, líceumokat – fejtette ki Semjén Zsolt.

Potápi Árpád, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a magyar szórvány napja alkalmából, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet által a Magyarság Házában vasárnap rendezett konferencián elmondta, hogy a kormányzat különböző programokkal kívánja segíteni a Kárpát-medencében szórványban élő magyarság megmaradását.

Hozzátette, hogy a határon túli magyarság fele, több mint egymillió ember szórványban él.

Az államtitkár a szórványban élő magyarokat segítő programok között említette a Petőfi Sándor-programot, amelynek keretében 50 ösztöndíjas segíti művelődésüket, oktatásukat. A Határtalanul! program keretében magyarországi, illetve határon túli iskolások látogathatják meg egymást, illetve a szakképzés éves program nyomán 128 határon túli diák tölthette egy hónapos szakmai gyakorlatát Magyarországon.

A Lehet Más a Politika szerint a szórvány az, amelyet támogatni kell Magyarországról, illetve a határon túl, tömbben élő magyar közösségek részéről is. A párt közleménye szerint a szórványban élő magyar nyelvű kisebbség a többségi nemzetekhez képest hátrányos nyelvi, oktatási helyzetben van, és a leépült intézményrendszerrel folyamatos asszimilációnak, elvándorlásnak van kitéve.

Az Országgyűlés november elején nyilvánította november 15-ét, Bethlen Gábor (1580–1629) erdélyi fejedelem születésének és halálának évfordulóját a magyar szórvány napjává. Erről a napról néhány éve az erdélyi magyarság már megemlékezik, az anyaországi kezdeményezésbe pedig a tematikus nappal a közmédia is bekapcsolódott több órányi műsorral.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.