Megalázó pénzért dolgoznak rendőreink Szlovéniában

Több kiküldeni kívánt rendőr jelezte, ők nem kérnek az alacsony napidíjból.

Havasi Zsolt
2015. 11. 16. 16:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hónapok óta Európába érkező bevándorlók komoly próbatétel elé állítják a térség vezetését és rendvédelmi szerveit. E nyomást enyhítendő több ország „bezárkózott”. Ám nemcsak a saját, hanem a közös, schengeni határ védelme is nagy rendőri és határőri jelenlétet kíván. Magyarországra például cseh, szlovák és lengyel erők is érkeztek. Hazánk szintén segít, legutóbb éppen azzal, hogy ötven rendőrt küldött a szlovén határra.

Pintér Sándor belügyminiszter november 9-én szívélyes kézfogással köszöntötte azokat az egyenruhásokat, akik tíz gépjárművel indultak Mariborba és Muraszombatra. A két városban a magyar kékruhások a helybéli társaikkal közösen dolgoznak majd. Az útnak induló rendőröknek a tárcavezető azt mondta: a szlovén határok megóvásával Magyarországot és Európát is védik.

Igen ám, de mindezt mennyiért? A rendőrök külföldi tartózkodására vonatkozó napidíjat a 2015. évi XLII. törvény határozza meg, eszerint:

„A hivatásos állomány azon tagját, akinek külföldi szolgálatteljesítési helyet határoztak meg, vagy a változó szolgálatteljesítési helyek között külföldi szolgálatteljesítési hely is szerepel – ide nem értve a külföldre vezényelteket –, a napi szolgálatteljesítés külföldi szolgálati helyen történő teljesítése esetén naponta a belföldi napidíj 50%-ának megfelelő mértékű külföldi szolgálati helyi napidíj illeti meg, ha a külföldi szolgálatteljesítés időtartama a napi négy órát eléri.”

A napokban családjukat negyvenöt napra hátra hagyó és Szlovéniába utazó rendőrök tehát alapfizetésük mellé napidíjat is kapnak, méghozzá 40 eurót. Ám a jogszabály szerint:

a vonatkozó miniszteri rendelet szerint.

Egy a kiutazott magyar rendőrök helyzetét jól ismerő forrásunk szerint az eligazításon jelezték: a levonások után

„mindössze 11 euró, azaz nagyjából 3400 forint marad a zsebben”.

A külföldre induló csapat tagjai közül pedig nagyjából tíz fő jelezte, hogy ebből nem kérnek – majd kivonultak a teremből.

Induláskor a következőképp változott a helyzet: a Szlovéniába induló rendőrök 756 eurót kaptak kézbe, ami teljes egészében fedezi a másfél hónapnyi külföldön tartózkodásuk napi jussát. Ez egy napra lebontva 16,8 eurót, nagyjából 5200 forintot jelent. Ezért a pénzért a magyar rendőrök 12/24/12/48 órás műszakokban védik a schengeni határt és a szlovén lakosságot. De, hogy legyen még egy kis csavar a történetben: a fentebb vázolt levonás nem a kézhez kapott napidíjból, hanem az itthoni fizetésből történik meg. Így egyelőre nem tudni, hogy pontosan mennyire jön ki az egy napi szolgálat díja, és mekkora összeget kapnak a rendőrök hónap végén. Szerettünk volna ezekre a kérdésekre választ kapni, így felkerestük a Belügyminisztériumot, ahonnan az Országos Rendőr-főkapitánysághoz irányítottak bennünket. Onnan viszont napok óta nem kapunk választ, amint többet tudunk, cikkünket frissítjük.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.