Több mint száz embert tervez kirúgni a BKV

Ezt Bolla Tibor vezérigazgató jelentette be a csütörtöki ülésen sajtóértesülések szerint.

MNO
2015. 11. 12. 14:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legkorábban a jövő év elején összesen 111 dolgozójától válik meg a cég a lap információi szerint. Az elbocsátások négy üzemigazgatóságot érintenek, de a többség – 97 ember – a karbantartók közül kerül ki. Bolla Tibor a szakszervezetek, az üzemi tanács és a munkaadói oldal képviselőiből álló állandó bizottság mai ülésén jelentette be a fentieket.

A cégvezető az elmúlt évek jelentős buszkiszervezésével, illetve teljesítménycsökkenésével magyarázta a tervezett lépést. S egyúttal emlékeztette az egybegyűlteket, hogy a létszámcsökkentést az idei üzleti terv is tartalmazza.

A hivatalos bejelentést jövő hét elején teszi meg, hétfőig azonban lehetőséget ad a szakszervezeteknek, hogy nyomós érveiket előadják.

Tegnapi levelünkre péntek délelőtt kaptunk választ. A választ változtatás nélkül közöljük.

„BKV Zrt. piaci szerepe a fővárosi közösségi közlekedésben alapvetően változott meg az elmúlt időszak során. Ennek oka az utóbbi években bevezetett buszüzemeltetési modell, melynek keretében a szolgáltatás egy részét a BKK Zrt., mint megrendelő kiszervezte. A kiszervezés következtében a BKV Zrt. autóbusz üzletága a teljesítményének mintegy harmadát elveszítette, így a feladatai átstrukturálására kényszerül. A BKV Zrt. gazdaságos működésének további biztosítása érdekében – a fent említett okok, valamint az egyéb munkavégzési folyamatokhoz kapcsolódó létszám-racionalizálás miatt - egyes munkakörök megszűnnek, a feladatokat átszervezéssel látja el a Társaság. Ezen folyamatok eredményeképpen jelenleg azt látjuk, hogy a BKV Zrt. munkavállalókat lesz kénytelen elbocsájtani. Ennek a helyzetnek a kezelésére javasoltunk a szakszervezetek felé együttgondolkodást, mert a BKV vezetése ezt, a munkavállalókat jelentősen érintő helyzetet is az érdekképviseletekkel együttműködve próbálja, amennyire lehet, humánus keretek között megoldani.  A BKV Zrt. részéről tehát nem történt meg a csoportos létszámleépítés bejelentése, a Társaság vezetése éppen annak elkerüléséről kezdeményezett párbeszédet az érdekképviseletekkel. Sajnálatosnak tartjuk ezért, hogy a sajtóban a csoportos létszámleépítés, mint kész tény jelent meg, illetve a megbeszélésen elhangzottak bizalmas kezelését egyes érdekképviseletek durván megsértve félrevezették több tényt  elhallgatva a közvéleményt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.