Végül nem Göncz temetésén, hanem a Kossuth téren politizált Mécs

1956 szellemét és a demokráciát is visszahozná, mondta a Göncz Árpád temetésére írt beszédében.

MTI
2015. 11. 06. 21:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A volt szabad demokrata, majd szocialista parlamenti képviselő a temetést követően – ahol a család kérésének megfelelően nem mondta el a búcsúztatásra írt beszédének aktuálpolitikai tartalmú részét – néhány száz ember előtt megismételte korábbi kijelentését, mely szerint elfogadhatatlan, hogy a Kossuth Lajos tér átalakításakor eltávolították onnan azt az öröklángot, amely Göncz Árpád javaslatára, közadakozásból állított emléket 1956-nak.

Mécs Imre szerint az emlékművet az a hatalom távolította el, amelyben „egykori fiatal demokraták, szembefordulva egykori elveikkel, bebetonozták hatalmukat”, miközben „intézményesítették a korrupciót”. Mint mondta, ezért a forradalom lángja mellett 1956 szellemét és a demokráciát is vissza kell hozni.

Vissza kell nyúlni „a tiszta forráshoz”, a rendszerváltáshoz, a Magyar Köztársasághoz – fogalmazott, megjegyezve, összefogás nélkül nem lesz újra demokratikus jogállam Magyarországon. „Egymással marakodó csoportocskák nem tudják demokratizálni az országot, a hatalom akaratlan díszletei maradnak” – üzent a baloldalnak a korábbi országgyűlési képviselő.

Göncz Árpád temetéséről írt cikkünket itt olvashatja!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.