A Jobbik a legfőbb ügyészhez fordult Orbán szavai miatt

Orbán azt mondta a jobboldali pártról, hogy tele van bűnözőkkel és egy kitartott párt.

MTI
2015. 12. 17. 15:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vona Gábor csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján közölte: ezek súlyos vádak, és nem a pártot, hanem annak több mint egymillió szavazóját sértette meg a kormányfő. Az ellenzéki politikus bocsánatkérésre szólította fel Orbán Viktort. Értékelése szerint egy ilyen kijelentésnek kell, hogy legyen jogkövetkezménye, ezért arra kéri a legfőbb ügyészt, vizsgálja meg, hogy a miniszterelnök elkövet-e bűncselekményt, ha ilyet kijelent, hogy bűnözőket vél a Jobbikban felfedezni, és mégsem tesz ez ügyben feljelentést. „Ha bátor volt a parlamentben, a bíróságon is legyen az” – hangoztatta, megjegyezve: reméli, hogy a kormányfő és a legfőbb ügyész barátsága nem befolyásolja az ügyet.

Vona Gábor szerint a korrupciós témákkal összefüggésben a kormány a „mocsári állat stratégiáját” választotta, és „abba a sárba próbálja belerángatni a Jobbikot is”, amelyben ő és az MSZP van. Kijelentette: az ilyen súlyos problémákat nem „iszapbirkózáson” kellene eldönteni, hanem parlamenti formában, és erről szólt a keddi javaslata is, amely két vizsgálóbizottság felállítására vonatkozott. Felidézte, hogy az egyik bizottság fideszes vezetéssel a Jobbik esetleges orosz támogatásait vizsgálná, míg a másik a miniszterelnök környezetének meggazdagodásának járna utána, jobbikos vezetéssel. Az MTI kérdésére elmondta, fenntartja javaslatát és hivatalosan is kezdeményezi a vizsgálóbizottságok felállítását. „Hogyha a miniszterelnök úr ezt a bűnözős dolgot fenntartja, akkor lehet egy harmadik vizsgálóbizottság is, megvizsgálhatjuk a Jobbik és a Fidesz alvilági kapcsolatait is” – fogalmazott a Jobbik elnöke.

A Fidesz szerint Vona Gábor korrupttá tette és Európa legsúlyosabb korrupciós botrányába navigálta a Jobbikot. Ezt a nagyobbik kormánypárt közölte a Jobbik elnökének csütörtöki sajtótájékoztatójára reagálva. A Fidesz az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy reagált: ha Vona Gábor már az ügyészségen jár, tegyen végre vallomást arról, mit tud Kovács Béláról, milyen idegen hatalmakat szolgál a Jobbik és mennyi pénzért adta el a lelkét.

Immár nyolc hónapja, hogy Vona Gábor és Kovács Béla folyamatosan menekülnek a felelősség és a kérdések elől. Pedig nemcsak a nyomozó hatóságok, hanem a magyar emberek – a Jobbik szavazói különösen – szeretnék tudni, hogy valójában milyen érdekeket szolgál a Jobbik és mennyi pénzért teszi azt – írták.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.