Áder egy másik magyart válthat az ENSZ-ben?

Az ENSZ főtitkári posztjára nem esélyes a magyar államfő, ám főtitkárhelyettes még lehet a Figyelő szerint.

FB
2015. 12. 10. 14:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) jövőre új főtitkárt választ, és ugyan korábban felmerült, hogy Magyarország Áder Jánost jelöltheti a posztra, ezek a hangok elhalkultak a közelmúltban. Az ENSZ élére ezúttal jó eséllyel kelet-európai jelölt kerül – írja a Figyelő. A lap szerint az alábbi aspiránsok esélyesek: Irina Bokova (Bulgária) és Danilo Türk (Szlovénia). Kevésbé esélyesnek számít, de téma a jelöltségük: Vesna Pusic (Horvátország), Miroslav Lajcák (Szlovákia) és Bogyay Katalin (Magyarország).

A lap különböző forrásokból úgy értesült, Áder János az egyik főtitkárhelyettesi posztra hajt, amelyekre a főtitkár választhat ki személyeket. Kőrösi Csaba egykori ENSZ-nagykövet – aki a lap szerint „ráállította” Áder Jánost a klímavonalra – a klímapolitikáért felelős főtitkárhelyettesi posztot „nézte ki” a köztársasági elnöknek. A pozíciót jelenleg Pásztor János, a Természetvédelmi Világalap (WWF International) korábbi politikai és tudományos igazgatója tölti be.

A Figyelő szerint Kőrösi jó viszonyt ápol a főtitkári pozícióra esélyes Bokovával, így az államfő főtitkárhelyettesi helyét is lehetne biztosítani, és az egykori ENSZ-nagykövet is visszakerülhetne New Yorkba.

A lap úgy tudja, hogy az ötlet Orbán Viktor miniszterelnöknek is tetszene, ugyanis ő Áder helyén Kövér László házelnököt látná szívesen, aki 2017-től lehetne Magyarország köztársasági elnöke. Ezt egyébként „vicces spekulációnak” nevezte Kőrösi Csaba a Figyelőnek, mivel 2016 őszén már munkába kell álljon a főtitkárhelyettes, míg az államfői megbízatás 2017 tavaszáig tart. Ugyanő azt is elmondta, nem fordult még elő, hogy „egy államfő főtitkárhelyettesi posztban gondolkodott volna”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.