Anonymus: vizsgálódik a hatóság

A magyar kormánynak szánt videó óta nem észleltek fenyegetést a kibervédelmi intézet szerint.

MTI
2015. 12. 28. 6:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Időknek Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár azt mondta: minden terrorfenyegetést komolyan kell venni, még az olyanokat is, amelyeket egyes hírek szerint az Anonymus csoport tehetett közzé nemrég az interneten. Az államtitkár azt mondta a lapnak, bár a videó nem a hekkercsoport hivatalos oldalán jelent meg, nem szabad figyelmen kívül hagyni. Hozzátette: amennyiben bebizonyosodik, hogy komoly a csoport szándéka, a kormány meghozza a szükséges óvintézkedéseket.

A Népszabadságnak Bencsik Balázs, a Nemzeti Kibervédelmi Intézet vezetője azt mondta, fenntartásokkal kezeli a támadást bejelentő videót. Az intézet vezetője azt is elmondta a lapnak, hogy már tudják, honnan küldték a Daily Newsnak írt levelet, erről azonban a rendőrségi nyomozás érdekében nem árult el részleteket a kibervédelmi intézet vezetője. A lap szerint a Nemzeti Kibervédelmi Intézet eddig semmi jelét nem tapasztalta annak, hogy támadás készülne az állami informatikai rendszerek ellen. Bencsik Balázs tájékoztatása szerint azonban komolyan veszik a fenyegetést és értékén kezelik, ezért a szükséges mértékig megerősítették a kormányzati rendszerek informatikai védelmét.

Mint írják, hivatalosan meg nem erősített értesülésik szerint a fenyegetést, annak tartalmát és komolyságát a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) illetékes osztálya és a Terrorelhárítási Központ (TEK) is vizsgálja, valamint a titkos információgyűjtés és a nyomozás már azelőtt megkezdődött, hogy a Daily News közzétette volna az Anonymous fenyegetését.

A Daily News Hungary című portálhoz még december 15-én futott be egy e-mailhez csatolt videóüzenet, amelyben az Anonymus hackercsoport „háborút hirdetett” a Fidesz és a kormány ellen, mert szerintük a kormány „diktatúrát épített ki”, rosszul bánt a kisebbségekkel, és a „déli határon épült kerítéssel kizárta a menekülteket”. A portál december 23-án hozta nyilvánosságra a hírt

.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.