Félremér az új szupertraffipax

Megtörténhet az, hogy az eszköz rendszere megzavarodik.

Tompos Ádám
2015. 12. 19. 4:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismeretes, korábban ugyanez a lap arról számolt be, hogy egy megmozdított szupertraffipax egyikével Gyula belterületén mértek be a rendőrök egy Suzukijával óránkénti 106 kilométeres sebességgel száguldozó nyugdíjas asszonyt, aki kapott is egy 90 ezres csekket a bírságról.

Egy, a lézeres traffipaxok fejlesztésével foglalkozó cég vezetője szerint a gép mindig a legerősebb visszaverő felületről érkező lézernyalábokból számítja ki a célba vett jármű sebességét. Így viszont megtörténhet az, hogy az eszköz rendszere megzavarodik, de annyira, hogy egy távolodó autót először közeledőnek mér, majd hirtelen olyan gyorsasággal távolodónak, ami a hangsebességnél is nagyobb tempót feltételezne. Mindez úgy fordulhat elő a Totalcar elemzése szerint, hogy a kamerát üzemeltető rendőrök rossz szögben állítják be a mérőeszközt, amely így nem szabályos referenciapontok alapján számította ki a sebességértékeket. Ám egy ilyen hiba következtében egy zalaegerszegi autósnak fizetnie kellene 30 ezer forint közigazgatási bírságot. A lap azt tanácsolja a tetten ért „gyorshajtóknak”, hogy alaposan vizsgálják meg a bírsághoz csatolt fotókat, hogy a távolság- és a sebességadatok, illetve az autó mozgása összeegyeztethető-e.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.