Felszólítást kaptak a rendőrök

Már kiutalt pénzt követelnek vissza a déli határon szolgálóktól.

2015. 12. 19. 7:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felszólításban azt közölték a rendőrökkel: az illegális migráció miatt Csongrád és Baranya megyébe történt átrendelésükkor, szeptemberben és októberben több túlszolgálatot számoltak el nekik, mint amennyit teljesítettek. Ezért követelik, hogy a levél kézhezvételétől számított 8 naptári napon belül fizessék vissza a különbözetet. A lapunk birtokába került egyik felszólító levélben arra hivatkoznak, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) rendészeti főigazgatójának október 20-i állásfoglalása alapján „a csapatszolgálati századok átrendelése során a pihenőben töltött időszak készenlétnek minősül. Amennyiben ezen időtartam alatt tényleges szolgálatteljesítésre nem került sor, úgy sem rendes szolgálat, sem túlszolgálat nem számolható el.”

Ez azért kulcsfontosságú, mert a készenléti szolgálatért csupán bruttó 90 forintos órabér jár, míg a túlszolgálatért normál munkadíjat, óránként bruttó két-háromezer forintot kell fizetni.

A levél idézi a rendvédelmi szervek szolgálati törvényét, amely szerint: „A szolgálati elöljáró a hivatásos állomány tagját kötelezheti arra, hogy a szolgálatteljesítési időn kívül szolgálati érdekből, szolgálatképes állapotban olyan elérhető – szolgálati helyen kívüli – helyen tartózkodjon, ahonnan szolgálati feladatra bármikor igénybe vehető.” Az iromány végén közlik, hogy korábban „téves jogszabály-értelmezés” miatt tekintették túlszolgálatnak azt, ami a valóságban csupán készenlét volt.

Szima Judit, a Tettrekész rendőrségi szakszervezet főtitkára lapunkat arról tájékoztatta: egyelőre körülbelül negyven kollégáról tud, akiktől 200–260 ezer forint közötti összeget vennének vissza, de az érintettek száma várhatóan emelkedni fog. Tudomásuk szerint egyelőre a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitánysághoz tartozó kapitányságok rendőrei kaptak ilyen felszólítóleveleket, például a kisbériek. Az érdekvédő kiemelte: törvénytelen és rendkívül tisztességtelen az elvégzett túlórákért kifizetett pénzt visszavenni, ráadásul éppen most, az ünnepek előtti napokban. Szima Judit kiemelte: minden kollégájuk érdekében el fognak járni, akitől erre meghatalmazást kapnak.

– A menetrend az, hogy a rendőrség fizetési meghagyást küld, ami ellen kifogással élnek, így az ügy a bíróság elé kerül, amely reményeik szerint megállapítja majd, hogy jogalap nélkül követeli vissza a rendőrség a már kifizetett túlórákat – mondta a Tettrekész főtitkára. Arról is beszélt: tudomásuk szerint a déli határra vezényelt Készenléti Rendőrség és több más kapitányság munkatársai sok esetben szintén csak készenléti szolgálati óradíjat kaptak túlszolgálatért, ami ellen szintén panaszt tesznek majd az országos főkapitánynál. Megjegyezte: a rendőrök óriási munkát végeztek, végeznek a déli határokon, 16 órákat töltenek szolgálatban, embertelen körülmények között.

Lapunk megkeresésére az ORFK kommunikációs szolgálatán azt közölték: az illegális bevándorlással összefüggésben elrendelt túlszolgálatok elszámolásának ellenőrzése most is tart, így jelenleg nem tudják megmondani, hány rendőrnek és összesen mennyi túlóradíjat kell visszafizetnie. Megjegyezték: a rendőrség a szolgálati törvényt és annak végrehajtási rendeleteit betartva jár el, és amennyiben a hivatásos állomány tagja készenlétben volt, úgy azt készenlétként fogják elszámolni.

Emlékezetes, Papp Károly országos rendőrfőkapitány augusztusban jelentette be, hogy hat határvadász egységben összesen 2016 rendőrt küldenek a szerb határ védelmének megerősítésére, köztük 876 rendőr-szakközépiskolai tanulmányait még be nem fejezett próbaidős fiatalt. Azt megelőzően ezer helyi rendőr és háromszáz készenlétis próbálta útját állni az illegális bevándorlóknak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.