Hamarabb kiderülhet a rendellenesség

Nincs elég pénz az egészségtudatos életvitelt támogató módszer alkalmazására.

Kuslits Szonja
2015. 12. 02. 17:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gyermek fejlődésmenetét követő új kérdőív segítségével olyan babáknál is ki tudták mutatni, hogy baj van, akik korábban átmentek volna a rostán, és csak jóval később születhetett volna meg a diagnózis. Az egységes védőnői informatikai rendszert, amely a kérdőívet is tartalmazza, még tesztelik, de kötelező alkalmazását várhatóan jövő júniusban jogszabály is rögzíti majd – tudta meg lapunk az Állami Egészségügyi Ellátóközpont (ÁEEK) háttérbeszélgetésén.

Kereki Judit szakmai koordinátor szerint a cél, hogy a kérdőív segítségével 7 éves korig a szülők is követni tudják a kicsik állapotát, és a védőnővel együttműködve szűrjék a gyermekeket. Tájékoztatókat is kidolgoztak, amelyek a szülők számára nagy segítséget nyújthatnak. A program létrejöttét a társadalmi megújulás operatív program (Támop) finanszírozta.

Szolyák Tamás, aki december 1-je óta vezeti az Országos Gyógyszerészeti Intézetet és az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet Főigazgatóságát, a háttérbeszélgetésen kifejtette, egy másik, támopos forrásból finanszírozott projektben olyan módszertani és informatikai fejlesztéseket hajtottak végre, amelyek a későbbiekben rendhagyó módon alakíthatják át az ellátást. A cél az volt, hogy a betegek egészségtudatosabbak legyenek. – Figyelembe kell venni az egyén szokásait, a szociális helyzetét, kultúráját, hiszen ez mind meghatározza azt, hogy miképpen áll majd egy kezeléshez. Hiába javasolnak neki speciális étrendet az orvosok, ha a beteg anyagilag nem engedheti meg magának. Ilyenkor más utakat kell keresni – mondta Szolyák Tamás. De arra is kitért, hogy egy láncdohányos tüdőbeteg sem fog leszokni egyik napról a másikra, ilyenkor célszerűbb inkább a mozgást szorgalmazni.

Mint mondta, kidolgoztak egy olyan módszertant, amelynek lényege, hogy feltérképezzék, mire hajlandó a beteg azért, hogy javuljon az állapota. A módszert szakorvosokkal, háziorvosokkal, egészség-tanácsadókkal és gyógytornászokkal is eredményesen tesztelték, a visszaesés 12 százalékkal csökkent egy-egy betegség esetén. A program azonban forráshiány miatt véget ért, jelenleg nincs pénz arra, hogy folytatódjon a munka.

Az eseményen Faller Richárd projektvezető bemutatta a mától Androidra és iOS-re is ingyenesen letölthető MeNTA nevű mobil egészségnaplót és tájékoztató alkalmazást is, amely a felhasználó összes egészségügyi adatát – vérnyomás, vércukor, gyógyszerek, allergiák, diagnózisok – egy helyen, strukturáltan kezeli. Emellett listázza a kórházakat, gyógyszertárakat, ügyeleteket is, és egyfajta betegségkalauzként is üzemel, ahol címszavakra lehet keresni, de gyógyszer- és babanapló is készíthető.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.