Korrupt múltja van az NFM partnerének

Korrupciós botrányok kísérik a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium új nemzetközi partnerének működését.

Buzna Viktor
2015. 12. 23. 6:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hír szerint Magyarország a közép-európai régióból elsőként írt alá velük kétoldalú megállapodást. Ennek részleteiről csak annyit tudni, hogy Magyarország így közvetlen betekintést nyert a Zöld Klíma Alapban megjelent források elosztásába és a fejlődő országoktól érkező projektjavaslatokra. Az ENSZ által 2010-ben létrehozott pénzalap célja a károsanyag-kibocsátás csökkentése.

Az NFM múlt heti tájékoztatásából kiderül: Magyarország a párizsi klímacsúcs alatt egymilliárd forintot ajánlott fel az alapba, másik egymilliárdot pedig bilaterális együttműködésekben használják fel.

A Zöld Klíma Alap felügyeletét látja el a viharos múltú Globális Zöld Növekedési Intézet. A kormány új partnere először 2012-ben került a hírekbe, akkor a hatóságok megállapították: a Szöulban bejegyzett szervezet visszaélt a költségvetésével, ezért működésének átláthatóságára szólították fel. Egy évvel később a dán sajtó kereszttüzébe került a GGGI. Akkori vezetője, a dán Liberális Párt képviselője, Lars Lökke Rasmussen luxusutakat finanszírozott magának a szervezet költségvetéséből; a továbbgyűrűző korrupciós ügybe a dán fejlesztési miniszter is belebukott.

A The Coppenhagen Post akkor megírta: válaszul Norvégia és Dánia is felfüggesztette a GGGI anyagi támogatását. A szervezet vezetője, Yvo de Boer egy tavalyi sajtótájékoztatón a korábbi eseteket úgy kommentálta: a GGGI-nek nehéz gyerekkora volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.