Közös rendőri segítséget nyújthatunk Macedóniának

Pintér Sándor szerint később magyar rendőrök is teljesíthetnek szolgálatot a balkáni országban.

MTI
2015. 12. 13. 15:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Elképzelésünk, hogy közösen nyújtunk segítséget Macedóniának, hogy megfelelően tudja szűrni az illegális migránsokat a menekültek közül” – mondta a magyar belügyminiszter azt követően, hogy megbeszélést folytatott cseh kollégájával.

Pintér Sándor felidézte, Magyarország már technikai segítséget és képzést nyújtott a balkáni országnak. Hozzátette: később magyar rendőrök is teljesíthetnek szolgálatot Macedóniában, remélhetőleg más visegrádi országokból érkező egyenruhásokkal együtt.

A belügyi tárca vezetője kifejtette, Magyarország a schengeni előírásoknak megfelelően látja el a külső határok védelmét, és a visegrádi országok is ennek szellemében adtak támogatást a határőrizethez. „Ezt várjuk el a többi schengeni külső határral rendelkező országtól” – fűzte hozzá.

Pintér Sándor rámutatott, „ha a külső schengeni határt nem védjük meg, nem beszélhetünk szabad mozgású belső térről”.

A politikus közölte, amíg a magyar határoktól délre – Szerbiában, Horvátországban, Szlovéniában – naponta 2500-5000 illegális migráns érkezik, indokolt a tömeges migráció okozta válsághelyzet fenntartása a déli megyékben.

Milan Chovanec cseh belügyminiszter hangsúlyozta, Csehország és Magyarország számára is fontos a schengeni övezet megőrzése.

A politikus szerint Európa megértette, hogy az eddigieknél többet kell tenni az illegális migráció ellen, és a működésképtelen kvótarendszer helyett érdemi megoldásokat keres a külső határok védelmének megerősítésével, illetve az együttműködés javításával Törökországgal és más államokkal.

Milan Chovanec köszönetet mondott a magyar társszerveknek, hogy kiváló körülményeket biztosítottak a magyar–szerb határ őrzésében több mint egy hónapon át részt vevő cseh rendőrök munkájához. A cseh kontingens tagjai a jól elvégzett munka nyugalmával térnek haza, társaik azonban tovább szolgálnak Szlovéniában és legkésőbb februártól Macedóniában.

Hangsúlyozta, a visegrádi négyek által létrehozott rendőri együttműködés modellje például szolgálhat más európai országok számára is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.