Lázár: Van nálunk is elég rászoruló

A tárcavezető Délvidékről és Kárpátaljáról toborozna munkaerőt.

MTI
2015. 12. 24. 8:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint Lázár János mondta, a következő tíz év legfontosabb kérdése Magyarország szempontjából éppen az, mennyire képes a függetlenségét megőrizni. „Ez a Fidesz politikájának lényege, ezen a szemüvegen keresztül tekintünk mindenre” – jegyezte meg.

„Félreértés ne essék, mi nem akarjuk az integrációt tovább mélyíteni. Szempontunkból az EU elsősorban gazdasági érték- és érdekközösség, nem politikai. Most pedig politikai értékeket akarnak ránk kényszeríteni” – fogalmazott.

Hozzátette, „erről nem volt szó 2004-ben”, hiszen „az EU alapszerződésében vannak elvek a politikai együttműködéssel kapcsolatban, de szó nincs bevándorlókról”.

Lázár János megjegyezte: Magyarország különleges helyzetben van; „ha munkaerőre vagy járulékfizetőkre van szükségünk, akkor Kárpátaljáról vagy Délvidékről hívhatunk haza magyarokat. Nem kell, hogy egy nagy tömegű bevándorlócsoport befogadásának társadalmi és kulturális kockázatát vállaljuk. Hiszen a külhoni honfitársainkkal nyelvi és kulturális különbségek nincsenek: ők mi vagyunk.”

Az uniós betelepítési kvóta kapcsán úgy nyilatkozott, „ha egyszer ezt a kaput kinyitjuk, soha nem lehet becsukni”, s „ha a betelepítettek száma évről évre növekszik, amivel egyenes arányban a hazai társadalomban lévő feszültség is fokozódik, lényegesen kisebb lesz a mozgásterünk, de annál nagyobb a baj”.

„Társadalmunk nemet fog mondani, hogy befogadjon Németországból Magyarországra áttett bevándorlókat. Van nálunk is elég rászoruló ember, ha segítünk, akkor őket kell támogatnunk” – tette hozzá.

A kormányzatban és a politikai családunkban profikra van szükségünk, ezért fontos a saját politikusképzésünk – nyilatkozta.

„Vissza kell találnunk a fiatalokhoz, helyet kell adnunk nekik, magunk mellé kell vennünk a nemzetben gondolkodó, vidéki, tehetséges új generációkat”, majd arról beszélt, azoknak is lenne mit tanulniuk, akik ma a politikában vannak, például a régi Bibó-szakkollégistáktól.

Szavai szerint a Fidesz egyik legnagyobb eredménye a politikai rendszer és osztály átalakítása, „az, hogy a kisebb parlamenttel a változást magunkon kezdtük”; mint mondta, a jövőben a múlt régi érdekeinek megtörése nagy vitákat hoz még.

„Amellett (...), hogy a kormány ügyeit szervezem, az ország és talán Közép-Európa legtapasztaltabb politikusa mellett dolgozhatom, amiből mindennap tanulok. A magyar állam működéséről vagy arról, hogyan kell kormányozni egy tízmilliós országot – talán nagyképűség nélkül mondhatom –, csupán néhány ember tud komolyan valamit. 2018-ra talán közéjük kerülhetek” – fogalmazott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.