Merkel nem akarta látni Orbánt

A kancellár stábja az utolsó pillanatban mondta le a négyszemközti találkozót Máltán.

MNO
2015. 12. 01. 14:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emellett a miniszteri szintű találkozók is elmaradtak novemberben. A német–magyar kapcsolatok a portál forrásai szerint rég voltak ilyen rosszak.

A november 12-ei négyszemközti megbeszélésen a menekültválságról lett volna eredetileg szó, de a Vs.hu több forrásból származó információi szerint a kancellár stábja az utolsó pillanatban közölte a magyar delegációval, hogy elmarad a megbeszélés, a döntés okát nem nevezve meg.

A portál idéz egy delegációs forrást, miszerint magyar részről már minden készen volt, az összes háttéranyagot kinyomtatták, „amikor egyszer csak szóltak, hogy nem lesz semmi”. Emellett a diplomáciai forrásuk azt közölte, hogy „mivel Madridban úgyis beszéltek, Máltán pedig minden bizonnyal hasonló lett volna a hangulat, valószínűleg senkinek nem volt nehéz meghozni a döntést, hogy akkor ezt most inkább hagyjuk ki”.

A madridi megbeszélés az Európai Néppárt október 22-ei találkozójára vonatkozik, ahol Angela Merkel négyszemközt találkozott Orbán Viktorral. A portál egy diplomáciai forrása szerint a német kancellár a magyar kormányfő szemére hányta, hogy lassan a „legnagyobb ellenzékévé válik”, holott elvileg stratégiai szövetségesek, és egy pártcsaládhoz tartoznak – írja a Vs.

A cikkben azt is hozzáteszik, hogy Merkelt valószínűleg nem tette boldogabbá Orbán Viktornak a Weltwoche című svájci lapnak adott interjúja sem, amelyben azt mondta: a német kancellárnak csak egy mondatába kerülne megállítani a menekültválságot, hiszen ha annyit mondana, hogy Németország megtelt, máris megállna a migránsok beáramlása.

Az Index a The Economistot idézve azt írta korábban, hogy két ember tűnt fel a színen, aki a kancellár pozícióját alááshatja: Horst Seehofer bajor és Orbán Viktor magyar miniszterelnök. A hetilap elemzése azonban azt nem teszi hozzá, hogy a két politikus mivel is tudna komolyan ártani Merkelnek. A lap Orbánról csak annyit jegyez meg, hogy demagógiája nyílt támadás Merkel politikája ellen, és a miniszterelnök a kancellár befogadáson alapuló politikáját morális imperializmusként bélyegezte meg. A kerítésépítéssel ráadásul egy olyan modellt mutatott fel, mely szöges ellentétben áll Merkel politikájával.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.