Messze még a taxisok és a BKK közötti megállapodás?

Állítólag az álláspontok közeledtek, de még nincs egyetértés a felek között.

MTI
2015. 12. 11. 20:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MTSZ úgy fogalmazott, hogy a tárgyaláson nagyon fontos témákban sikerült előrelépést elérniük, és felsoroltak ezek közül néhányat. Azt írták, hogy a taxidrosztok felmondása előtt a BKK a továbbiakban hetvenkét óra haladékot biztosít a feltárt hibák kijavítására az eddigi „zéró toleranciával” szemben. A közlekedési társaság ehhez azt fűzte hozzá, hogy csak a kisebb és orvosolható jogszabálysértések elkövetésekor adnak figyelmeztetést, amennyiben az érintett taxisnak ez az első esete.

Az MTSZ úgy fogalmazott, a BKK megvizsgálja a szakszervezet javaslatait a taxirendelet alkalmazhatatlan, illetve ellentmondásos részeinek módosítására. A közlekedési társaság ezzel szemben azt hangsúlyozta, hogy meghallgatta a sérelmeket, de nem tett ígéretet a rendeletmódosításra, az ugyanis a Fővárosi Közgyűlés hatáskörébe tartozik. Ezért a módosítási javaslatokat is a közgyűlés részére kell címezni – emelték ki.

A taxisszakszervezet szerint a korábbi drosztfelmondásokat egyedi kérelem esetén felülvizsgálják és egyeztetik a vállalkozóval. A BKK erre azt írta, hogy csak a jogvitás esetekben folytatnak egyeztetést.
Az MTSZ utalt arra, hogy a BKK megvizsgálja a drosztfelmondásokkal érintett ügyekben a droszthasználati díj időarányos visszafizetésének lehetőségét. A közlekedési társaság ezt úgy módosította, hogy erre csak akkor van mód, ha a taxit a vállalkozás kezdeményezésére vonták ki év közben a szolgáltatási körből, a BKK felmondása esetén tehát nincs ilyen lehetőség.

A taxisszakszervezet emlékeztetett: a BKK meg fogja vizsgálni a kukák kihelyezésének lehetőségét a drosztokon. A közlekedési társaság ezt megerősítette, hozzátéve: a rendszeres hulladékgyűjtés növeli a költségeket, ami a drosztdíj emelését vonhatja maga után.

Végül az MTSZ megjegyezte: a BKK ígéretet tett arra, hogy elérhetővé teszi a taxiellenőrzésre vonatkozó belső szabályzatát. Ezt az állítást a közlekedési társaság úgy „pontosította”, hogy egy cég belső, csak a munkavállalókra hatályos normája alapvetően az adott cégre tartozik, ugyanakkor megvizsgálják annak a lehetőségét, hogy a belső munkautasítás tájékoztató jelleggel felkerüljön a BKK honlapjára.

A megbeszélés előzménye, hogy Karsai Katalin, az MTSZ kommunikációs vezetője egy december 2-án tartott sajtótájékoztatón azt mondta: a BKK nem hajlandó tárgyalni velük, holott október 28-án, a Fővárosi Közgyűlés ülésén Tarlós István főpolgármester megígérte a szakszervezetnek, hogy az új budapesti taxirendelet elfogadása után egy hónapon belül meghallgatják álláspontjukat, és észrevételeiket figyelembe veszik a rendelet következő módosításakor.

A sajtótájékoztatón Karsai Katalin azt mondta, hogy a BKK bujkált az egyeztetés elől, legutóbb például „alibiből rossz címre küldött” meghívóval próbálta fedezni magát. Dabóczi Kálmán, a BKK vezérigazgatója viszont úgy reagált, megpróbálták felvenni a kapcsolatot a szakszervezettel, de ez nem volt sikeres, majd eljutottak egy képviselőjükhöz, aki azt közölte, hogy nem tud részt venni a megbeszélésen.

A sajtótájékoztató után az MTSZ ismét megjelent a Fővárosi Közgyűlés ülésén, ahol Dabóczi Kálmán – Tarlós István főpolgármester felkérésére – a december 10-i időpontot javasolta az egyeztetésre a taxisszakszervezetnek, amely azt elfogadta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.