Ötmilliót kap az államtól Zuschlag János

Az egykori szocialista politikus egyike azon 43 rabnak, akiknek 230 milliós kártérítést ítéltek meg.

MNO
2015. 12. 11. 10:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amint arról csütörtökön beszámoltunk, negyvenhárom magyar rabnak ítélt meg kártérítést az Emberi Jogok Európai Bírósága. A testület megítélése szerint ellentétes az Emberi Jogok Európai Egyezményével, és sérti a megalázó vagy embertelen bánásmód tilalmát, hogy túlzsúfolt cellákban tartják fogva a rabokat. Éppen ezért negyvenhárman összesen 230 millió forintnak megfelelő eurót kaptak kártérítés gyanánt.

Egyiküket pedig Zuschlag Jánosnak hívják – tudta meg az Index. Az egykori szocialista politikus 18 500 eurót kap a pénzből, azaz közel ötmillió forintot fizet ki neki a magyar állam. Zuschlagot közpénzek ellenőrizetlen elköltése miatt ültették le 2011-ben hat évre, ám mivel az előzetesben töltött idejét is beleszámították a büntetésébe, 2013-ban már szabadulhatott is.

Zuschlag és negyvenkét társa mellett más rabok is kaphatnak pénzt az államtól, a Magyar Helsinki Bizottság közlése szerint ugyanis több ezer eljárás van folyamatban Magyarország ellen, amelynek börtönrendszere szerintük a legzsúfoltabb Európában.

Hagyó Miklós egykori szocialista főpolgármester-helyettes hasonló okokból kapott kártérítést a magyar államtól. 2013 augusztusában az Emberi Jogok Európai Bírósága azért ítélt húszezer eurós (akkor négymillió forintos) kártérítést az expolitikusnak, mert előzetes letartóztatását penészes zárkában volt kénytelen letölteni. Zsigó Róbert, a Fidesz akkori szóvivője megjegyezte: „aki egy korrupt bűnszervezetet vezet, ahhoz köze van, és nokiás dobozokkal rohangál, annak valóban kényelmetlen lehet a zárka. Talán nem kellett volna annyit lopniuk a szocialistáknak.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.