Rácsapna Orbán vejének kezére az LMP

Kilencpontos antikorrupciós törvénycsomagot nyújtottak be.

MTI
2015. 12. 22. 22:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az LMP-s politikus értékelése szerint korrupció nélkül lenne lehetőség a szociális és közszféra béremelésére.

A – már korábban is benyújtott – javaslatok között szerepel a lobbizás nyilvánossága, azaz az állami vezetők kötelesek lennének számot adni a nagytőkésekkel folytatott egyeztetéseikről. A Simon-ügyre visszautalva Schiffer András azt is javasolta, hogy a pénzmosás elleni törvényben minden hazai politikust kiemelt közszereplőként rögzítsenek és számláikat vizsgálhassa a pénzintézet és a felügyelet.

Az ellenzéki politikus a jogi és gazdasági offshore teljes tilalmát szorgalmazta azt kérve: költségvetési szerv, az államháztartás alrendszereibe tartozó szervezetek, cégek ne köthessenek offshore cégekkel szerződést, továbbá állami vezetők, kormánytisztviselők ne lehessenek „offshore-lovagok”.

Az LMP a határidő után nyilvánosságra hozná az állami, illetve önkormányzati pályázatok teljes anyagát, így például a földbérleti, koncessziós és uniós pályázatok dokumentumait. Ha ezt megszegné a kiíró, akkor az a szerződés érvénytelenségét jelentené a párt elképzelése szerint.

A javaslatok között szerepel a közérdekű bejelentők védelmének szigorítása, továbbá az is, hogy legyen büntetőjogi következménye egy miniszterre vagy polgármesterre nézve, ha elmulasztja közzétenni a közérdekű adatokat.

Schiffer András arról is beszélt, hogy száműznék az állami vezetők rokonait a közbeszerzésekből és egyértelműen összeférhetetlen lenne az is, hogy egyazon érdekcsoport megjelenik egy pályázat kiírói és pályázói oldalán is. Emellett a frakcióvezető azt is követelte: a parlament alkosson törvényt a kötelező vagyonosodási vizsgálatról, s azok eredményeit tegyék közzé.

Ismert, a közelmúltban nyomtak át a parlamenten egy törvényt, mely visszamenőleges hatályú és lex Tiborczként híresült el, utalva ezzel a kormányfő vejére, aki cégével rengeteget kaszált állami megbízásokon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.